nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mission Impossible
Kémkedne gyermeke után? Öt app, amivel megteheti

A kereskedelmi forgalomban forgó kémszoftverek egy tekintélyes része a családi idill fenntartását hivatott biztosítani – legalábbis a marketingesek szerint. Íme, néhány bizarr szoftver, amivel akár ön is kémkedhet porontyai, partnere vagy alkalmazottai után.

nyest.hu | 2015. július 30.
|  

Kémkedni nem szép dolog, még akkor sem, ha az embert az aggodalom veszi rá, hogy saját gyermeke körmére nézzen. Mindenesetre a Huffington Post számba vette azokat az alkalmazásokat, amiket a kémkedni vágyó szülő használhat, cikkük kapcsán mi is megnéztük az ajánlott appokat. 

Mit tegyen, ha nem tud mit tenni, de tennie kell valamit?

The Spy Booth – Banksy munkája Cheltenhamben
The Spy Booth – Banksy munkája Cheltenhamben

1. mSpy

Ezzel a toplistavezető alkalmazással egy rakás dolgot megfigyelhet az aggódó szülő: kit hív a gyerek, mit ír a telefonnal, milyen appokat tölt le és használ, a címjegyzék tételeinek számát, a GPS-helyzetét. A gonosz szülő az összes Snapchat-képet megtekintheti, ha nagyon szeretné.

Elolvashatók az emailek, figyelemmel kísérhető az internethasználat. Távolról megtekinthetők a böngészőelőzmények, a könyvjelzők. Letilthatók egyes weblapok, sőt akár wi-fi-hálózatok is.

A gyerek naptára is megtekinthető, elolvashatók a chatüzenetei egy rakás szoftverből (Skype, WhatsUp, hogy a két legelterjedtebbet említsük). Ha ez nem lenne elég, meghatározhatjuk, hogy mely programok nem futhatnak a célpont telefonján.

A gyerek elmentett fotóira kíváncsi? Semmi akadálya: ezeket is éppúgy megtekintheti, mint a videókat – mivel ezek azonnal, automatikusan feltöltődnek a megfigyelő mSpy-fiókjára.

Ha még mindig gondban lenne az aggódó szülő, vagy ha a gyerek elhagyta a telefonját, egy gombnyomással törölhető valamennyi személyes adat a telefonról.

2. The Spy Bubble

A Spy Bubble szintén egy összetett alkalmazás, amit ráadásul a gyártó gyanakvó házastársaknak és munkaadóknak is ajánl – bár szerintünk egy kiadós beszélgetés mindenképpen hasznosabb ilyenkor.

Az alkalmazás begyűjti a hívásadatokat (kivel, mikor, mennyi ideig beszélt a megfigyelt személy), figyeli az SMS-üzeneteket (az üzenetek szövegét is megkapja a gyanakvó fél). Emellett beállíthatók úgynevezett „tiltott műveletek” is: ilyen lehet egy tiltott személlyel történő kapcsolatfelvétel, egy tiltott GPS-helyzet, de akár egy pornószájt megtekintése is – ilyen esetben a megfigyelő riasztást kap a saját – remélhetőleg szintén megfigyelt – telefonjára. 

Emellett egészen hajmeresztő dolgokat is művelhetünk a célpont telefonjával: SMS-parancsokkal távolról is törölhetünk telefoninformációkat, sőt, lelőhetjük a telefon egyes műveleteit is. A Spy Bubble egy vezérlőfelületet biztosít a gyanakvó félnek, amiről megtekintheti az összes YouTube-videót, amit a megfigyelt fél megnézett, elolvashatja az emailjeit, a fotóit, figyelemmel kísérheti a FB Messenger, iMessages, BB Messages, WhatsApp alkalmazásokon folytatott beszélgetéseit, elolvashatja az üzeneteket, a jegyzeteket, és kiolvashatja a címjegyzéket is.

3. The Phone Sheriff

Ez a mókás nevű alkalmazás is hozza a fenti, kötelező szolgáltatások többségét (hívástörténet, SMS-nyomonkövetés, élő megfigyelés, üzenetküldő programok megfigyelése, GPS-helyzet közvetítése, képek megtekintése, böngészőelőzmények, távoli törlés, tiltott tevékenységek és a hozzájuk tartozó azonnali riasztások, stb.)

Amiben többet nyújt ez az alkalmazás, az az, hogy lehet, tényleg gyerekek jártak elsősorban a fejlesztők fejében: korlátozni lehet például a telefon használatára fordítható időt, de beállítható egy pánikgomb is, amit ha a gyermekünk működésbe hoz, azonnal megjelenik nálunk a készülék pontos GPS-helyzete.

4. Mobicip

A lista negyedik helyén található Mobicip inkább egy gyerekzárhoz hasonlít. Bizonyos típusú tartalmakat blokkolhat a szülő, de ezeket távolról is feloldhatja. Megnézheti a böngészőelőzményeket, ezekről rendszeres jelentéseket is kap. 

Egy naptárban beállítható, hogy a hét napjain órára pontosan mikor internetezhet a gyermek és mikor nem. Az alkalmazás iskolák hálózatára is telepíthető. 

5. Mamabear

Az alkalmazással természetesen szintén nyomon lehet követni, merre jár a lurkó, sőt üzenetet is kapunk arról, hogy a gyermek megérkezett az iskolába, edzésre, vagy ha éppen kocsmába ment, netán elkószált az előre megbeszélt találkahelyről. Az alkalmazással a gyerek is üzenhet a szülőnek, hogy például vége az edzésnek, indulhatnak érte – no és akkor is, ha segítségre van szüksége.

Emellett az anyamedvék a gyermekük közösségi médián folytatott tevékenységét is egy alkalmazásból kísérhetik figyelemmel – a fejlesztők szerint ezzel a szülő megakadályozhatja az online zaklatást. 

Ami a Mamabeart megkülönbözteti a többiek közül, az az, hogy kimondottan figyel a friss jogosítvánnyal autóba ülő gyerekre: figyelmeztet, ha az gyorsabban hajt a megengedettnél, sőt a gyorshajtási esemény GPS-helyzetét is azonnal elküldi a szülőnek, hogy az maga is autóba pattanhasson és odavágtathasson.

Összefoglaló

Végezetül nem marad más hátra, mint hogy megtekintsék kapcsolódó könyvajánlónkat:

Kémkedne gyermeke után? Öt app, amivel megteheti
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 kisbuddha 2015. július 31. 08:11

Ezek többsége törvénytelen.

Információ
X