nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kémikus vagy vegyész?

Olvasónk kérdezi, hogy ugyanazt jelenti-e a „kémikus” és a „vegyész”. Úgy látjuk, igen, de árnyalatnyi különbség mégis van...

nyest.hu | 2013. szeptember 11.
|  

Attila nevű olvasónk tette fel nekünk a következő kérdést:

Magyarul kémikusnak vagy vegyésznek nevezzük helyesen a kémiával foglalkozó tudóst? Ugyanazt jelenti a kettő, vagy van különbség?

A rendelkezésünkre álló értelmező szótárak és internetes keresések alapján azt mondhatjuk, hogy a vegyész szinonimája a kémikusnak. Ezt a magyar Wikipédia – egyébként kevéssé informatív – vegyész szócikke is megerősíti, amely már a definícióban szinonimákként használja ezeket a kifejezéseket. Az Eőry Vilma által szerkesztett Értelmező szótár+ a vegyészhez nemcsak a ’kémiával foglalkozó tudós, vegyészmérnök’ jelentést, hanem a ’vegyészhallgató’ jelentést is társítja, és arra is kitér, hogy a vegyipari technikust is szokás vegyésznek hívni.

A foglalkozás megnevezésénél egyértelműbb a választás a tudomány megnevezésekor. A kémia és a vegyészet ugyan nagyjából ugyanazt jelentik, mégis a tudomány megnevezésekor gyakoribb a kémia, mint a vegyészet szó használata. Ezt valószínűleg csak erősíti az, hogy a kémia szakterületeinek megnevezésében szintén a kémia szó szerepel és nem a vegyészet: szerves kémia (és nem szerves vegyészet), szervetlen kémia (és nem szervetlen vegyészet), biokémia (és nem biovegyészet).

A kémikus és a vegyész között mégis érzünk árnyalatnyi különbséget: a kémikus sokkal inkább jelenti az elméleti tudóst, a kutatót; a vegyész pedig sokkal inkább jelenti az alkalmazott tudományt művelőt, a gyógyszergyártásban stb. dolgozó mérnököt vagy kutatót. Magyarországon lehet tanulni természettudományi karokon alapképzésben kémia BSC-n, mesterképzésben vegyész MSC-n, ezeken kívül lehet vegyészmérnöknek is tanulni a műszaki egyetemeken.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X