nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jót tesz a szünet a nyelvtudásnak

Nem kell csüggedni, ha kimaradt néhány hónap a nyelvtanulásból: egy nemrég közzétett vizsgálat szerint a szünet még hasznos is lehet.

nyest.hu | 2012. április 10.
|  

Felnőttként nyelvet tanulni kihívás – tartja a közvélekedés. A közvélekedés továbbá abban is megingathatatlannak tűnik, hogy ha nem gyakoroljuk szorgalmasan a nemrég elsajátított nyelvet, akkor az szépen elkopik. Lehet, hogy a köz némiképp tévesen vélekedik – ezt látszik alátámasztani egy nemrég közzétett tanulmány a New Scientist szerint.

A kiterjedt kutatási program keretében a résztvevőknek egy mesterséges nyelvet kellett megtanulniuk. Az amerikai Illionisi és Georgetown Egyetemek illetve a brazil Rio Grande Szövetségi Egyetem kutatási programjában a nyelv elsajátítását követően a nyelvtanulók egy időre félretették a tanulást. Öt hónappal később aztán újra elővették – és ekkor jött a meglepetés.

Az öt hónapos szünetet követően a vizsgálatban résztvevők ugyan olyan jól teljesítettek a nyelvtani teszteken, mint a szünetet megelőzően. Ami azonban igazán érdekes volt, hogy a résztvevők agyműködését vizsgálva kiderült, a kihagyás után az agyi folyamatok sokkal inkább hasonlítottak  azon tesztszemélyekéhez, akiket anyanyelvükön beszéltettek a kutatók.

Jobban kattognak

A vizsgálatot vezető Michael Ullman szerint a szünet a megszerzett nyelvtudást a deklaratív emlékezetről – innen aktív módon, tudatos erőfeszítés révén hívjuk elő az elraktározott információt – a implicit memória felé tereli, ez utóbbi pedig automatikusabb, „ösztönösebb” emlékezést tesz lehetővé.

Ha tehát épp kihagytunk néhány hónapot a nyelvkurzuson, ne aggódjunk: folytassuk csak, lehet, még jól is jártunk a szünettel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X