nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jégkorongkapusról neveztek el egy új darázsfajt

A Boston Bruins jégkorongcsapat kapusáról, a finn származású Tuukka Raskról nevezett el egy kutató egy új darázsfajt, amelyet Kenyában fedeztek fel a közelmúltban.

MTI | 2015. március 1.
|  

Robert S. Copeland etimológus, a Nairobi Rovarélettani és Ökológiai Központ tudósa azért döntött úgy, hogy a kedvenc csapatának kapusáról nevezi el a darázsfajt, mert így akarta kifejezni csodálatát a játékos iránt, aki „kiemelkedő karriert futott be a sportok egyik legnehezebb pozíciójában” – olvasható a The Boston Globe internetes kiadásában.

A massachusettsi Newtonban felnőtt, de 25 éve Afrikában élő tudós kezdeményezésére a Boston Bruins színeihez hasonlóan sárga-fekete darázsfaj a Thaumatodryinus tuukkaraski nevet kapta. A darázs amúgy egy ektoparazita faj, vagyis a nőstények lárváikat más rovarok testébe rakják, ahonnan azok kikelve a gazdatesten élősködnek. A kenyai projektet, amely a rovar felfedezéséhez vezetett, a finn kormányzat támogatta.

Tuukka Rask
Tuukka Rask
(Forrás: Wikimedia Commons / Lisa Gansky / CC BY-SA 2.0)

„A faj a finn válogatott és a Boston Bruins akrobatikus kapusáról kapta a nevét, akinek kesztyűs keze ugyanolyan szívós, mint ennek a darázsfajnak a ragadozó elülső lábvége” – áll a felfedezésről szóló tanulmányban, amely az Acta Entomological Musei Nationalis Pragae tudományos lapban jelenik meg áprilisban.

Tuukka Rask a hírre reagálva elmondta, hallott már arról, hogy a bostoni csapat rajongói házi kedvenceket neveztek el róla, azonban egy egész faj eddig sosem jött szóba. A kapust 2014-ben az amerikai nemzeti jégkorongbajnokság (NHL) legjobb kapusának járó Vezina-trófeával tüntették ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X