nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt az új helyesírási szabályzat szeptembertől!

Derült égből az új szabályzat: nyúlfarknyi bejelentésből értesültünk, hogy itt a régen várt(?) új helyesírás. Lesznek, akiknek rossz lesz!

Kincse Szabolcs | 2015. május 28.
|  

Hetente kapunk olyan leveleket, amikben az új helyesírásról érdeklődnek olvasóink. Most hírünk van számukra. Az MTA oldalán megjelent rövid közleményből értesülhetünk ugyanis arról, hogy szeptemberben végül megjelenik A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása. A közlemény szerint a szabályzat jelenlegi, tizenegyedik kiadása 2016. szeptember 1-ig marad érvényben. Nem csak nekünk meglepő ez a hír.

Meglepő fejlemények a helyesírási fronton
Meglepő fejlemények a helyesírási fronton
(Forrás: World War II Posters, US Bureau of Special Services. (03/09/1943 - 09/15/1945))

Ahogy arról már két éve is beszámoltunk, a szeptemberben „hivatalossá” váló új helyesírási szabályzat elfogadását nem előzte meg széleskörű szakmai egyeztetés, holott már a tervet is komoly kritikák érték – elsősorban azért, mert a szabályok jelenlegi megfogalmazása sok kívánnivalót hagy maga után

A tizenkettedik kiadás előkészítésén dolgozó helyesírási munkabizottság a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság bizottságaként működik, és Keszler Borbála, az MTA doktora vezeti. A változások (amelyekről korábban két cikkünkben részletesen is beszámoltunk: Mi változik az új helyesírási szabályzatban? és Mi újság a helyesírásban?) nem tűnnek annyira fajsúlyosnak, hogy külön kiadást érdemelnének – inkább a jelenlegi szabályzat módosításaként foghatóak fel.

Ha határidő, akkor rossz legyen

Ami különösebben meghökkentő, az a közleményben említett egy év „türelmi idő”, hiszen a szabályzat maga is csupán ajánlás. Arra, hogy a magyar írástudók összessége milyen tempóban teszi magáévá az előírt változtatásokat, a közleményben megszabott határidő semmilyen hatással nem bír. Azaz teljesen felesleges határidőket megszabni a köz számára ez ügyben. 

Más kérdés az oktatás területe. Ha határidő, akkor itt kell keresni azokat, akikkel kibabrálhat a szigor. Bármiféle időpontnak sehol máshol, mindössze ezen az egy területen lehet gyakorlati jelentősége – márpedig most úgy tűnik, éppen ezzel a területtel nem számoltak a „türelmi idő” kiötlői.

Ahhoz, hogy a megváltozott szabályokat az oktatásban hatékonyan alkalmazni lehessen, egy év nagyon kevés. Az új tanév szeptemberben kezdődik, a tanárok egy évig a régi szabályzat alapján írott tankönyveket, tanterveket használhatnak – ezeket visszamenőleg senki nem fogja már átírni. Ha sikerül is a 2015/16-os tanév végére az új szabályzatnak megfelelően átírni a tankönyveket, tananyagokat (ami jobban belegondolva szintén kérdéses), könnyen belátható, hogy az új szabályokkal éppen csak barátkozni kezdenek majd a diákok és a tanárok, amikor a bizottság által megfogalmazott határidő életbe lép. Azaz pont azon a területen okoz majd zavart az új kiadás, amire nézve leginkább hatással lehet majd. 

Öröm az ürömben, hogy – ahogy az cikkeinkből is kiderül – a várt változások annyira marginálisak, hogy talán a határidő sem fogja számottevően befolyásolni diákjaink érdemjegyeit. Talán csak a tanárok, tankönyvírók idegeire lesz egy darabig rossz hatással.

Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2015. május 28. 17:09

Nem egészen értem. 2 évig még nem lesz érvényben? Vagy érvényben lesz, csak 2 évig még lehet a régi szerint is írni? Közzéteszik elektronikusan? Lesz hozzá szótári rész? Miért kérdezek én ennyit?

2 Pazár 2015. május 28. 17:09

Ez a "türelmi idő" teljesen érthetetlen és értelmetlen. Mi lesz utána? Titkos megkövezés, mint az eddigi eljárásuk módja?

3 MolnarErik 2015. május 28. 21:18

@Pazár: Sztem a türelmi idő letelte után beveszik az alkotmányba és a BTK-ba.

4 Untermensch4 2015. május 28. 21:36

@MolnarErik: Nem lesz zeti konzultáció is?

5 Janika 2015. május 31. 19:54

"Ami különösebben meghökkentő, az a közleményben említett egy év „türelmi idő”, hiszen a szabályzat maga is csupán ajánlás"

Ez az ajánlás terminológia sokszor előfordult már itt a nyesten. Ez az "ajánlás", leváltja a régit, nyilván ennek is meg lehet határozni egy határidőt, miért lenne ez meghökkentő? Sokkal fajsúlyosabb kérdésekben hoznak azonnali törvémyeket, sokszor visszamenőleges hatállyal.

Ilyen alapon az egész emberiség által hozott összes törvény, szabályozás és előírás csupán ajánlás - még a vallási előírások is -, hiszen mindenki saját belátása alapján vagy betartja azokat vagy nem. Mégis mindegyiknek van bevezetési határideje. Miért pont a helyesírás lenne a kivétel?

Egyetlen törvény van, ami mindenkire és mindenre nézve kötelező az a fizika törvénye. Azt még nem szegte meg senki.

6 bm 2015. június 4. 23:25

Csak Norisz az egyetlen kivétel.

7 meri 2015. június 27. 08:55

@El Vaquero: Azért kérdezel ilyen sokat, mert egy nem korrekt cikket olvastál. A szerzőnek kellett volna - tök értelmetlen fanyalgás helyett - megkérdeznie a bizottság vezetőjét, de neki kérdések helyett csak az örök liberális fanyalgás jutott eszébe.

Azért nyelvészek írják a szabályzatot, mert ők tudnak másoknál többet a nyelvünkről, és ők - azaz most a Magyar Tudományos Akadémia tudós illetékesei - ajánlanak vitatott esetekben megoldást - aztán az élet persze átírhatja azt is. Egyáltalán nem csak az iskolásokat érinti, hanem - saját logikájába is belegabalyodik a szerző - először is a tankönyvírókat. És mindenki mást, aki a nyelvünket korrekt módon akarja írásban használni, különösen a sajtót és a könyvkiadókat - újságíró, író, korrektor... sms-ező, boltos stb. Nyilván sokan nem értenek egyet egy-egy döntéssel, de aki tisztességesen akarja a szakmáját gyakorolni, az várja az iránymutatást.

Az MTA közleménye eredetiben így olvasható: "Az előző, tizenegyedik kiadás 2016. szeptember 1-ig marad érvényben. Ennek értelmében egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak."

Kár megtéveszteni a nyest olvasóit!

Egyébként az a "különösebben meghökkentő", hogy a magyar nyelvről okoskodik valaki, aki szerint létezik ilyen szókapcsolat a magyarban.

Információ
X