nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jönnek a politikai elemzők az internetes jósdába

Kiválthatóak-e a közvélemény-kutatások internetes vizsgálatokkal? Pusztán netes adatokra alapozhatunk-e politika vagy gazdasági előrejelzéseket? Az NLP Meetup előadóival ismerkedünk.

nyest.hu | 2014. április 8.
|  

Közeledik a számítógépes nyelvészek találkozója, az NLP Meetup újabb állomása. Ezúttal online elemzésekkel foglalkozó cégek képviselőinek beszámolóit hallhatják majd az érdeklődők. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet Textplore nevű szövegelemzőjéről és nowcasting-kutatásairól már írtunk egy rövid ismertetőt, egy másik előadó, a Neticle Technologies működéséről pedig tavaly kérdeztük ki Horváth Róbert webfejlesztőt. A meetupon részt vesz a Maven7 is, akik szintén politikai elemzéssel foglalkoznak.

Jönnek a politikai elemzők az internetes jósdába
Forrás: network.blog.hu

A Maven7 a hálózatkutatás és az adatbányászat legújabb eredményeit építi be elemzési megoldásaiba, melynek köszönhetően nagy mennyiségű, nehezen értelmezhető adatot egyszerűen értelmezhető információvá tud átalakítani. A vállalat saját fejlesztésű eszközeivel és módszertanával elsősorban a szervezetfejlesztésben, gyógyszeriparban és médiában végez elemzéseket, de folyamatosan vizsgálja a hazai Facebook politikailag releváns oldalait is.

A politikai elemzéseket tartalmazó honlapjukon található interaktív grafikonjaik segítségével bárki kedvére elemezheti az egyes pártokhoz tartozó aktuális aktivitási adatokat, valamint felfedheti az online politikai színtér közösségének rejtett hálózatait. A felhasználói viselkedés olyan formáit vizsgálják csak, ami nyomot hagy a publikus rajongói oldalakon, ilyenek például a kommentek, lájkok vagy a posztok. Magyar online politikai elemzéseikhez csak a Facebookot, illetve csak publikus adatokat használnak, aminek nagy előnye, hogy az anonimizált felhasználók alapján összeköthetőek az egyes rajongói oldalak, ezáltal a pártok is egymással. Így elemezhetőek a pártok közötti kapcsolatok, illetve az átfedő táborok.

A Maven7 intenzív kapcsolatot ápol a hazai és nemzetközi tudományos szférával. Akadémiai partnerei között megtalálhatók többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Harvard Medical School egyes kutatócsoportjai, valamint a cég partnerként közreműködik az Európai Bizottság finanszírozásában megvalósuló új kutatási projektben, az Optimizr-ben is. A Maven7  külföldi partner szervezetekkel is dolgozik, ilyen például a spanyol Planner Media és a mexikói Mesura.

A maven7 politikai elemzések-projektjét ismerhetik meg az érdeklődők április 30-án a Colabsben, ahová ingyenes a belépés! 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X