nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Indiai díj az innovatív oktatásért

India 100 milliós törzsi kisebbségének egy része végre saját nyelvén tanulhat egy új kétnyelvű oktatási programnak köszönhetően.

nyest.hu | 2010. március 26.
|  

India Orisza államának kormánya 2005-ben kezdte meg a kétnyelvű oktatást 10 helyi törzsi nyelv bevonásával, és eddig több mint félezer kétnyelvű törzsi iskolát sikerült megnyitnia. Orisza lakossága meglehetősen sokszínű: a 37 milliós többség anyanyelve a hivatalos oriya nyelv, ám rajtuk kívül 62 helyi törzs is él az államban.

India ősi törzsi lakosainak összefoglaló neve az adivaszi, és az indiai teljes lakosság 8 százalékát teszik ki. Ez körülbelül 100 millió embert jelent. A bennszülött törzsek általában elmaradottabb körülmények között élnek, például alacsonyabb közöttük az írni-olvasni tudók aránya.

Orisza állam kétnyelvű törzsi oktatási programja az első hasonló kezdeményezés Indiában, és mint ilyen, az indiai Emberi Erőforrás Fejlesztési Minisztérium idei felmérésében elnyerte az egyik leginnovatívabb program elnevezést – tájékoztat egy indiai internetes újság. A kísérlet sikerén felbuzdulva más indiai államok is tervezik a kétnyelvű törzsi oktatás bevezetését, és Orisza segítségét kérik a hasonló programok megszervezésében.

India őslakosai általában nem az ország többségére jellemző indoeurópai nyelveket beszélik, hanem vagy a dravida nyelvcsaládhoz vagy az ausztroázsiai nyelvcsaládhoz tartozó nyelveket.

Oriszában jelenleg tíz törzsi nyelven folyik oktatás. Ezek közül az ausztroázsiai nyelvcsalád munda ágához tartozik a szantáli, a munda, a szora és a bonda nyelv, és a dravida nyelvcsaládhoz tartozik a kurukh, a kui és az oram.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X