nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az első wikipédiaközpont az USA-n kívül
Indiában hódít a wikipédia

Más nyelvekhez képest az indiai nyelvű wikipédiák ugyan még el vannak maradva, de az internet terjedésével nagy tempóban és rendíthetetlenül tör előre népszerűségük.

nyest.hu | 2011. július 1.
|  

A Wikimédia Alapítvány központja San Franciscóban van, de idén tervezik, hogy megnyitják az első irodájukat az Egyesül Államokon kívül. Az új iroda azonban nem Európában lesz, vagy Japánban, hanem egy olyan országban, ahol még viszonylag le van maradva az internetes enciklopédia elterjedtsége. Míg az angol, német és francia wikipédiáknak több mint egy millió szócikkük van, és a nyelvek közül 19. helyen szereplő magyar változat is kétszázezerhez közelít, addig a legnagyobb indiai nyelvű wikipédia, a hindi még a százezer szócikket se érte el.

Pont az indiai wikipédiák lemaradása és az ebből következő növekedése potenciáljuk motiválhatja az alapítványt, hogy az új központot a szubkontinensen tervezik megnyitni. A három lehetséges város Mumbai, Delhi és Bangalore, de végleges döntés még nem született.

Indiában már húsz nyelvnek van saját wikipédiája – közülük legnagyobb a hindi, a telugu, a maráthi, a tamil, a manipur és a bengál – de további 20 indiai nyelv wikipédiája áll előkészítés alatt. A internetes enciklopédia indiai népszerűségét jól jellemzi, hogy Indiában majdnem 100 városban fogják megünnepelni a Wikipédia tízéves jubileumát, többen, mint bármely más országban.

:.adbox::7::

Az indiai nyelvű wikipédiák eddigi lassú terjedése főleg annak tudható be, hogy korábban az internet-hozzáféréssel rendelkező indiaiak a legműveltebb rétegből kerültek ki, akik jó angoltudásuk miatt a sokkal nagyobb angol wikipédiát részesítették előnyben. Ahogy egyre szélesebb rétegek jutnak internethez, egyre nagyobb lesz az igény a helyi nyelvű enciklopédiákra.

Az internet lassú térnyerése miatt is van, hogy a dél-indiai malajálam nyelv volt az első nem latin betűs nyelv, amelyik CD változatban is kiadta az enciklopédia tartalmát. Az első Amerikán kívüli központ Indiába telepítésével a Wikipédia Alapítvány azt is jelzi, hogy hatalmas növekedési lehetőséget látnak az országban és nyelveiben. A viszonylag kevés indiai nyelvű szócikk ellenére a wikipédia már így is az ország negyedik legnépszerűbb internetes oldala.

Forrás:

Global Voices: India: The Future of Wikipedia

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 doncsecz 2011. július 1. 13:14

@Olman: Ha tudnak felmutatni vmit azonkívül, hogy csak eltérő akcentussal mondanak szavakat. A horvát nyelvből ötöt kell megkülönböztetni: az irodalmi (ami što), a ča, a kaj, a burgenlandi, a molizei. Ezek között jelentős különbségek vannak, sőt ezeknek meg vannak a maga irodalmi hagyományai. A magyar nyelv esetében nem alakultak még csak igazi nyelvjárások sem, mert itt nem olyan tényezők voltak, hogy a különbségek nőjjenek a nyelvjárások között, és esetleg irodalmi kísérletek útján külön területi nyelvek jöjjenek létre. Az ilyen területi nyelvek létének több értelme van és védeni kell őket, semmint a moldáv, macedón, meg még más olyan nyelveket, amelyek éppenséggel nem különböznek a másiktól. A moldáv teljes mértékben román nyelv, annyiban különbözik a romántól, hogy itt van néhány orosz jövevényszó.

2 Olman 2011. július 1. 09:50

@doncsecz: palóc wiki, székely wiki?

1 doncsecz 2011. július 1. 09:24

Nem pusztán indiai nyelvek, szinte minden német dialektus is már akar wikit, s jómagam is szeretnék vend wikipédiát, de szerintem illő volna, kaj, ča, burgenlandi horvát és bánsági bolgár wikiket is nyitni

Információ
X