nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az alkohol és a magyar nyelv
Igyon a nyelvészetért!

Szeretne lerészegedni a tudomány oltárán? – Most megteheti, ha részt vesz Az alkohol és a magyar nyelv című kutatásban.

nyest.hu | 2014. február 4.
|  

Még ha nem is nyelvész, egyszer igazán Ön is lerészegedhet a nyelvészet miatt! Most ezt ingyen is megteheti Az alkohol és a magyar nyelv című kutatás keretében. Vagy ha nem akar alkoholt fogyasztani, hangjuk alapján megtippelheti, hogy mások részegek-e. A kísérletben való részvétel mindenképpen nagy mulatság, mindenkinek ajánljuk!

A kísérlet teljesen tudományos: a készítők arra kíváncsiak, hogy az alkohol hogyan befolyásolja a beszédkészséget, illetve, hogy hogyan észleljük azt az illető beszédén, hogy ittas. A kísérletnek tehát két fázisa van: az egyikben tesztalanynak lehet jelentkezni. Itt az a feladat, hogy alkoholfogyasztás után fel kell olvasni egy rövid szöveget – amit a kutatás vezetői rögzítenek. A percepciós (észlelési) tesztben pedig ezeket a felvételeket kell meghallgatni, és meg kell tippelni, hogy a felolvasó fogyasztott-e alkoholt, és ha igen, akkor körülbelül mennyit. Arra is válaszolni kell, hogy a beszédnek milyen jellegzetességei alapján döntöttünk úgy, hogy az illető részeg/józan.

Nyelvészeti kísérlet? – Na erre iszunk!
Nyelvészeti kísérlet? – Na erre iszunk!
(Forrás: Wikimedia Commons / Steven / GNU-FDL 1.2)

A percepciós tesztet bárki azonnal is elvégezheti; ehhez sem előzetes „felkészülés”, sem regisztráció nem szükséges. Garantáltan jól fog szórakozni – alkoholfogyasztás nélkül is.

A kísérlet oldala, ahol bővebb információkat is megtudhat

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X