nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hűséghormon

A férfiúi csapodárságot gátló „hűséghormonra” bukkantak német kutatók. A vegyület legalább tíz centivel növeli a férfiak távolságtartását idegen nők irányában.

MTI | 2012. november 18.
|  

Az oxytocin hormonról van szó, amely a szervezetben természetes módon képződik. Szerepet játszik a szexben, a szexuális csáberőben, de a bizalomban és hűségben is azzal, hogy segít a férfiaknak romantikus érzelmeik táplálásával távol tartani magukat számukra vonzó külsejű ismeretlen nőktől. A távolságtartás szó szerint értendő: a bonni egyetem kutatói pontosan kicentizték, hogy mennyire közeledett, vagy engedett magához közel vonzó nőket férfiak két csoportja. Az egyik csapat tagjainak orrpermetezővel oxytocint adtak, a másiknak csak placebót. A mérések alapján az oxytocinosok 10-15 centivel távolságtartóbbnak bizonyultak, mint a kontrolcsoport tagjai.

A kísérletben 57 férfi vett részt alanyként, valamennyien egészségesek és heteroszexuálisak. A csoport nagyjából fele él monogám párkapcsolatban. A permet befújása után 45 perccel hozták össze őket egy nővel, akit az alanyok vonzónak találtak. Miközben a nő lassan közeledett hozzájuk és távolodott tőlük, a kutatók arra kérték a férfiakat, hogy mondják meg, mikor ideális a távolság, és mikor válik parányit már kényelmetlenné a nő közelsége. Így centizték ki az oxytocin parancsolta távolság és a hatásától mentes közötti különbséget.

A férfiak közötti távolságtartást ugyanakkor nem befolyásolta a hormon: az oxytocinosok ugyanannyira engedték magukhoz közel a másikat, mint kontrolltársaik – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X