nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hova kerül a veszélyes e-hulladék?

A fejlett országok évről évre több elektronikus hulladékot termelnek. De hova kerülnek ezek a veszélyes anyagokat is tartalmazó szerkezetek?

nyest.hu | 2013. december 20.
|  

Belegondolt már abba, hogy mi lesz a sorsa az idén karácsonyra összevásárolt elektronikai termékeknek? Pár hónap, legfeljebb néhány év múlva úgyis le kell majd cserélni az okostelefont, nyilván újabb tabletek, digitális fényképezőgépek, e-könyvolvasók, tévék is lesznek majd... Vajon hova kerülnek az elromlott vagy egyszerűen csak elavult és/vagy megunt elektronikai termékek? – Az ENSZ jelentése szerint évente millió tonnás nagyságrendben exportáljuk az úgynevezett e-hulladékot a fejlődő országokba, elsősorban Afrikába és Ázsiába – szól a The Guardian beszámolója.

Szakértők azt jósolják, hogy az e-hulladék mennyisége az elkövetkezendő négy év alatt 33 százalékkal fog nőni, így annyit fog nyomni, mint nyolc egyiptomi piramis együttvéve. Az elmúlt évben nagyjából 50 millió tonna e-szemét keletkezett világszerte. Ezek a kütyük számos különböző, akár mérgező anyagot tartalmaznak: ólmot, higanyt, kadmiumot, arzént stb. Például egy régi típusú CRT-monitor körülbelül 3 kg ólmot tartalmaz. Ezek az anyagok a környezetebe jutva szennyezik a vizet és a levegőt. Ráadásul legtöbbször ezek az anyagok nincsenek kellő elővigyázatossággal kezelve, így akik olyan helyeken dolgoznak, ahol sok az elektronikai hulladék, gyakran betegszenek meg ezzel összefüggésben.

Az Interpol jelentése szerint az e-hulladék tetemes részét a fejlődő országokba szállítják. Az EU-ból induló szállítmányokban háromból legalább egy ellenőrzött konténer tartalmazott veszélyes hulladékot. Ennek kapcsán negyven cég ellen vizsgálatot is indítottak. Várható, hogy a jövőben a hulladék mennyisége gyorsuló ütemben fog nőni, mivel a technika egyre gyorsabban fejlődik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a különböző kütyük egyre rövidebb idő alatt évülnek el, várható élettartamuk és használati idejük csökken.

E-hulladék
E-hulladék
(Forrás: Wikimedia Commons / George Hotelling / CC BY-SA 2.0)

Az ENSZ jelentése szerint a veszélyes e-hulladék – a hűtőszekrényektől a játékokon át az elektromos fogkefékig – a világon a legnagyobb mértékben növekvő szeméttípus. Az elmúlt évben Kínában 11,1 millió tonna keletkezett, az USA-ban pedig 10 millió tonna – de az egy főre eső mennyiség országonként igen eltérő. Míg Amerikában fejenként 29,5 kg-ot szemeteltek, addig Kínában fejenként csak 5 kg-ot. Európán belül összességében Németország termeli a legtöbb e-hulladékot, de Norvégiában és Lichtensteinben az egy főre jutó e-szemét mértéke nagyobb, mint Németországban. Nagy-Britannia a világ hetedik legnagyobb e-szemét kibocsátója – évi 1,37 millió tonnával, ami fejenként 21 kg-ot jelent.

Az e-hulladék exportálása egyébként legális, ha az újrahasznosítható. Ezzel az indokkal a legtöbbet Afrika és Ázsia országaiba szállítják – sokszor azonban ezek az anyagok már nem használhatók. A legtöbbet tévesen kategorizálják „használt termékként”; a legtöbbször valójában ezek a kütyük már használhatatlanok, és a feketepiacra kerülnek – kikerülve így a legális újrahasznosítást, és veszélyeztetve a lakosságot és a környezetet. 

Forrás

Toxic 'e-waste' dumped in poor nations, says United Nations

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Józan Paraszt 2013. december 22. 17:04

Manapság az elavulásnak nem anyagi, hanem technológiai síkon kellene végbe menni. Azonban úgy tűnik, hogy ennek "utána megy" a kivitelezés is. Pl. az újabb tabletekben, mobilokban már nem is gondolnak cserélhető alkatrészekre. A proci, az aksi sem cserélhető. Sőt az egész össze van ragasztva, hogy aki meg szeretné bütykölni, az se tudja szét szedni. Állítólag a mérnökök tervezett elavultatása áll a dolgok mögött.

Akit érdekel a téma: vimeo.com/65996589

Információ
X