nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Galván Tivadar: „Ha nem Petőfi írta e költeményeket, írhatta őket más?” Igen. Ha nem Petőfi, akkor más. Má...
  2016. 05. 03, 20:42  „Kopasztott kacsám, pletykás képzelet”
 • Etelebaxi: @mondoga: Köszönöm. Azért kérek egy kis felvilágosítást, mert nemigen értem e két idegen s...
  2016. 05. 03, 20:39  A manysik és a turul
 • Etelebaxi: @Untermensch4: Rosszul fogalmaztam, amikor a kutya/farkas -ra illetve sas/sólyom-ra utalta...
  2016. 05. 03, 20:20  Tórem
 • don B: Az örmi tényleg kicsit nyálas a sarge-ra, hangulatában inkább a főtörzs hasonlít, már ha k...
  2016. 05. 03, 20:10  Őrmit lefokozzák
 • pocak: @attack3: Voltam, még az őrmester elvtársak korának vége felé. Akkor mi Marcaliban senkit ...
  2016. 05. 03, 19:27  Őrmit lefokozzák
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hordozható kommunikációs eszköz siketvakoknak

Egy új, mobiltelefonon alapuló eszköz segítségével a siketvakok az ép emberekkel is képesek kommunikálni – írja a BBC.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

A siketvakság súlyos, halmozott fogyatékosság; a benne szenvedők korlátozottan vagy egyáltalán nem látnak, illetve hallanak. Kommunikációt speciális jelnyelven (kézbe jeleléssel), Braille-írással, illetve különböző kódrendszerek segítségével tudnak folytatni.

Noha a siketvak emberek számára léteznek kommunikációs eszközök, az ép emberekkel történő kapcsolattartásuk nehéz, sőt, spontán módon voltaképpen lehetetlen. Ezen segít egy új, hordozható készülék, amely jelentősen megkönnyíti az olyan hétköznapi, a siketvakok számára mégis szinte lehetetlen helyzeteket, mint a vásárlás vagy az italrendelés.

Az eszköz neve DeafBlind Communicator (DBC), amelyet egy, a látássérültek kommunikációját segítő amerikai vállalat, a HumanWare dolgozott ki. Két hardverrészből áll: az egyik egy mobiltelefon, amelyhez egy Braille-szövegolvasó csatlakozik, Bluetooth-kapcsolat segítségével. Az eszköz különleges, a kommunikációt megkönnyítő szoftverrel is rendelkezik.

A készülék Braille-alapú részét a siketvak személy, a normál kijelzős mobiltelefont pedig az ép személy használja – utóbbi egy normál billentyűzeten viszi be az üzenetet a szoftverbe, amely tapintható Braille-szöveggé alakítja. Az eszközt az első alkalommal használók figyelmét hangüzenet hívja fel arra, hogy a tulajdonosa nem lát és nem hall.

A DBC azonban nemcsak a személyes kapcsolattartást könnyíti meg, hanem voltaképpen az egész világot megnyitja a siketvakok előtt: az eszközön többek közt webböngésző, SMS-funkció, azonnali üzenetküldő alkalmazás, e-mail kliens, illetve digitális könyvolvasó program is található.

Az új kommunikációs eszköz ára igen borsos: a kijelzőtől függően 4400–5400 fontba (1,4 –1,7 millió forintba) kerül, de a brit kormány Access to Work (Szabad munkavégzés) elnevezésű alapítványa támogatja a beszerzését a dolgozó, illetve iskolába járó siketvak személyek számára.

Információ
X