nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • GéKI: @Pierre de La Croix: ( 171 ) Nem hiszem, hogy Én valaha is ezt írtam volna. Ha ennyi a köz...
  2015. 07. 02, 07:06  Egy névtelen szerző a magyarok...
 • korhely: Ha a szóvégi helyzet ennyit változtat a j zörejességén, akkor a szó belsejében ill. a szóv...
  2015. 07. 02, 02:26  Különcök
 • korhely: Ez itt nyújtott [j], és ezért nem számít két mássalhangzónak a [jj]?
  2015. 07. 02, 01:54  Különcök
 • szigetva: @korhely: Az "alj" ejtése [ajj].
  2015. 07. 02, 00:58  Különcök
 • korhely: "Listázzuk a mássalhangzó+[j]-re végződő főneveket is.... A [j] egyetlen helyzetben zöreje...
  2015. 07. 02, 00:51  Különcök
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hordozható kommunikációs eszköz siketvakoknak

Egy új, mobiltelefonon alapuló eszköz segítségével a siketvakok az ép emberekkel is képesek kommunikálni – írja a BBC.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

A siketvakság súlyos, halmozott fogyatékosság; a benne szenvedők korlátozottan vagy egyáltalán nem látnak, illetve hallanak. Kommunikációt speciális jelnyelven (kézbe jeleléssel), Braille-írással, illetve különböző kódrendszerek segítségével tudnak folytatni.

Noha a siketvak emberek számára léteznek kommunikációs eszközök, az ép emberekkel történő kapcsolattartásuk nehéz, sőt, spontán módon voltaképpen lehetetlen. Ezen segít egy új, hordozható készülék, amely jelentősen megkönnyíti az olyan hétköznapi, a siketvakok számára mégis szinte lehetetlen helyzeteket, mint a vásárlás vagy az italrendelés.

Az eszköz neve DeafBlind Communicator (DBC), amelyet egy, a látássérültek kommunikációját segítő amerikai vállalat, a HumanWare dolgozott ki. Két hardverrészből áll: az egyik egy mobiltelefon, amelyhez egy Braille-szövegolvasó csatlakozik, Bluetooth-kapcsolat segítségével. Az eszköz különleges, a kommunikációt megkönnyítő szoftverrel is rendelkezik.

A készülék Braille-alapú részét a siketvak személy, a normál kijelzős mobiltelefont pedig az ép személy használja – utóbbi egy normál billentyűzeten viszi be az üzenetet a szoftverbe, amely tapintható Braille-szöveggé alakítja. Az eszközt az első alkalommal használók figyelmét hangüzenet hívja fel arra, hogy a tulajdonosa nem lát és nem hall.

A DBC azonban nemcsak a személyes kapcsolattartást könnyíti meg, hanem voltaképpen az egész világot megnyitja a siketvakok előtt: az eszközön többek közt webböngésző, SMS-funkció, azonnali üzenetküldő alkalmazás, e-mail kliens, illetve digitális könyvolvasó program is található.

Az új kommunikációs eszköz ára igen borsos: a kijelzőtől függően 4400–5400 fontba (1,4 –1,7 millió forintba) kerül, de a brit kormány Access to Work (Szabad munkavégzés) elnevezésű alapítványa támogatja a beszerzését a dolgozó, illetve iskolába járó siketvak személyek számára.

Információ
X