nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
6 tipp
Hogyan őrizzük meg a baráti kapcsolatainkat?

A barátság szép dolog, sőt hasznos is. Egy kutatás szerint manapság a baráti kapcsolatok felnőtt korban, a család mellett visszaszorulnak. Ez azonban egyáltalán nem jó tendencia. Hogyan tehetünk ez ellen?

nyest.hu | 2014. február 6.
|  

„Mindenkinek szüksége van barátokra” – ez igen bölcs, de kicsit sem új információ. Az azonban már meghökkentő lehet, hogy míg 1985-ben a „Hány közeli barátja van?” kérdésre az emberek többsége három főt említett, addig 2004-ben ugyanerre a kérdésre a legáltalánosabb válasz az volt, hogy nulla. Úgy tűnik, hogy a barátok meglétét természetesnek vesszük, és ahogy családot alapítunk, egyre kevesebbet törődünk korábbi barátainkkal, azzal meg pláne nem töltünk időt, hogy új baráti kapcsolatokat kössünk – figyelmeztet a The Week összeállítása.

A barátok nélküli élet több okból is szomorú. Hogy csak az egyiket említsük: barátok kellenek ahhoz is, hogy megőrizhessük egészségünket. A társas kapcsolatok hiánya többféle esetben is halálok lehet. Ha kevés barátunk van, vagy nincsenek barátaink, az veszélyesebb, mint az elhízás; körülbelül napi 15 szál cigaretta elszívásáéval azonos a kockázata. Ez Julianne Holt-Lunstad pszichológus kutatásából derült ki, amelyben 148 vizsgálat metaanalíziséből vont le következtetéseket.

Baráti gyűrű
Baráti gyűrű
(Forrás: Wikimeidia Commons / Kevin / CC BY 2.0 )

A barátok az önismeret szempontjából is elengedhetetlenül fontosak, mivel gyakrabban többet tudnak rólunk, mint mi saját magunkról. Simine Vazire, a Washington Egyetemen működő személyiség és önismeret labor munkatársa szerint a barátok pontosabban adják meg a személyiségünk alapvető vonásait, mint mi magunk. Az IQ-nkat is pontosabban meg tudják tippelni, mint mi magunk – saját magunkat ugyanis rendre alulbecsüljük ebből a szempontból. Ugyanakkor az érzelmeinkkel és a gondolatainkkal – nem meglepő módon – azért mi magunk inkább tisztában vagyunk, mint a barátaink.

A barátok pedig boldogabbá tesznek minket, mint bármi más a világon. Ha van például három barátunk a munkahelyünkön, akkor 96 százalékkal több esélyünk van arra, hogy elégedettnek érezzük magunkat, mint ha nincsenek a munkában barátaink. És a boldogság fertőző: ha van legalább egy barátunk, aki boldog, 15 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy mi is boldogok vagyunk. Ha azonban boldogtalan barátunk van, akkor a 7 százalékkal csökken az esélye annak, hogy mi boldogok legyünk. Mivel egy boldog barát többet hoz nekünk, mint amennyit egy boldogtalan elvisz, a kutatók azt mondják „minél több barátunk van, annál jobb nekünk”.

Öreg barátok
Öreg barátok
(Forrás: Wikimedia Commons / Tiago Ribeiro / CC BY 2.0)

Kutatók azt is megfigyelték, hogy az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy a házastárs vagy az élettárs minden szociális igényüket kielégíti. Éppen ezért a családalapítás után általános, hogy az emberek kevesebbet találkoznak a barátaikkal, újabb kapcsolatokat pedig nem kezdeményeznek. Ez azonban hatalmas tévedés! Ez a hozzáállás túl sok terhet ró a partnerre, ráadásul a partnerünktől nem is kaphatunk meg minden olyasmit, amit a barátainktól igen. A Nobel-díjas David Kahneman kutatásai azt mutatják, hogy a barátokkal eltöltött idő élvezetesebb, mint a házastárssal vagy a gyerekekkel töltött idő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a család nem tudja boldoggá tenni az embert, de arra felhívja a figyelmet, hogy másfajta felelősséget kell vállalnia az embernek a barátai társaságában, mint a családjában.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy hét éven belül eltűnnek még a közeli barátaink is. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be? – Némi időbe és energiába kerül, de a fentiek értelmében megéri ezt befektetni. Íme néhány tipp, hogyan őrizhetjük meg baráti kapcsolatainkat.

1. Szakítsunk időt a barátainkra!

Daniel Hruschka azt vizsgálta, milyen konfliktusforrások léteznek a baráti kapcsolatokban. A leggyakoribb az volt, hogy a barátok nem töltenek együtt időt. Az együtt töltött idő ugyanis a legjobb jelzése annak, hogy értékelünk, szeretünk valakit.  Találjuk meg tehát az időt, amit a barátainkra tudunk szánni!

2. Csináljunk közös programokat!

Fent már mondtuk, hogy a barátok boldoggá tesznek minket. Ennek egyik forrása lehet a közös programok megszervezése

3. Legyünk jelen!

A közelség nagyon fontos összekötő kapocs a barátságban. Fontosabb például, mint az, hogy a barátoknak hasonló legyen a személyiségük. Szóval igyekezzünk a barátaink közelében maradni.

Fontos az együtt töltött idő
Fontos az együtt töltött idő
(Forrás: Wikimedia Commons / Bengt Nyman / CC BY 2.0)

4. Legyünk türelmesek!

Néha unatkozunk a barátaink mellett, de ha türelmesek vagyunk, ez nem kell, hogy a kapcsolatunk végét jelentse. A barátság nem mindig a legjobb szórakozásról szól, de ezt is vállalnunk kell!

5. Legyünk rugalmasak!

A szociális képességek közül az egyik legfontosabb, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a környezetünkhöz, hogy képesek legyünk változni úgy, ahogy a helyzet kívánja. Ez fontosabb, mint makacsul ragaszkodni ahhoz, akik és amilyenek vagyunk.

6. Legyünk támogatóak!

Ez kulcsfontosságú: fogadjuk el a barátainkat olyanoknak, amilyenek, és támogassuk őket, adjunk nekik pozitív visszajelzést. Legyünk mi a barátaink legnagyobb rajongói!

Forrás

6 science-based tips for making friends

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2014. február 6. 20:33

www.gyoknyelveszet.gportal.hu/gindex.php?pg=36160835

A modulom címe: "Magyarnak maradni - a túlélés elve".

A "magyarnak maradni most nem érdekes", csak a "túlélés elve". Nézz bele, ha nem tetszik, otthagyod.

@Sultanus Constantinus: igazad van. Keresgélünk, VÁRUNK, nem adunk (sokat).. meglátjuk. Előjönnek azért (ha szerencsénk van) valódi barátok is. Nekem most éppen csak kettő van. A családból (nagy a létszám, 30-on felül) megint kettő.

1 Sultanus Constantinus 2014. február 6. 19:44

A világ teljesen megváltozott 1985 óta. Ma már az emberek nem igazán szeretnek barátkozni. Ahhoz viszont legalább két ember kell, hogy egy barátság létrejöjjön, és nyilván ez csak akkor működik, hogy mindkettő úgy akarja. Én hiába barátkoznék valakivel, ha az szarik a fejemre. Azért is nehéz ez, mert az emberek ma már bizalmatlanok, nincs idejük még saját magukkal foglalkozni sem, nemhogy másokkal. Arról nem beszélve, hogy nagyon sokszor a "barátság" átbillenhet abba, hogy az egyik kihasználja a másikat.

Információ
X