nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogyan lehet banánnal szeget beverni?

A százéves Debreceni Egyetemen a Kutatók éjszakáján azt is megtudhatjuk, hogyan lehet egy banánnal szeget beütni, a víz alatt gyufát gyújtani, vagy hogy milyen utat járnak be a gyógyszerek a lombiktól a patikák polcáig.

MTI | 2012. szeptember 27.
|  

A százéves Debreceni Egyetem (DE) száz programmal várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján pénteken – közölte Fábián István rektor hétfőn, az egyetem történetét bemutató kiállítás megnyitóján. A tárlaton az egyetem valamennyi kara bemutatkozik. Fábián István elmondta, hogy az egy hétig nyitva tartó kiállítással és a hozzá kapcsolódó délutáni előadásokkal is a Kutatók éjszakájának programjaira kívánják felhívni a Fórum bevásárlóközpont látogatóinak, köztük a fiataloknak a figyelmét.

A Debreceni Egyetem a Múzeumok éjszakája után a Kutatók éjszakáján is megnyitja kapuit, hogy közérthetően bemutathassák a tudományos eredményeket és módszereket, népszerűsítsék azokat, s ezáltal minél több fiatalt meggyőzzenek arról, hogy érdemes a tudományos pályát választani – hangsúlyozta a rektor.

Virágos Márta, a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója elmondta: valamennyi kar bemutatkozik a kiállításon, ahol bemutatják a kari szimbólumként használt gerundiumokat, az egykori debreceni kollégiumi diákok tűzoltó botjait is. Az egyetemi agrárcentrum egyebek mellett egy 1894-ből származó gőzgépet, az orvoscentrum egy korabeli orvosi rendelőt, a bölcsészettudományi kar egy professzori széket és íróasztalt, a természettudományi kar Közép-Európa legnagyobb ásványgyűjteményének egy részletét mutatja be – sorolta a főigazgató.

Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója felidézte, hogy tavaly 4-5 ezer látogatója volt az egyetemi programoknak, most is legalább ennyi érdeklődőt várnak. A kíváncsi látogatók egyebek mellett megtudhatják, hogyan lehet egy banánnal szeget beütni, a víz alatt gyufát gyújtani, vagy hogy milyen utat járnak be a gyógyszerek a lombiktól a patikák polcáig – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat az esemény honlapján, valamint a Facebookon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X