nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A sanghaji nem kantoni!
Hogy kerül a csizma a krédóba?

Sosem mondhatjuk, hogy minket már nem lephet meg semmi. Olvasóink mindenfélét számon kérnek rajtunk.

Fejes László | 2015. március 10.
|  

Olvasónk igen rejtélyes levelet küldött. Nem csak nevét nem árulta el, de azt sem, melyik cikkünk tartalmával van „már amennyire” problémája. (Talán ez a régi az?)

Már amennyire problémám, hogy a kantoni nyelvről szóló cikkükből kimarad Shanghaj. Ugyanis az ott délen a legnagyobb város 1) Sanghajban kantoni nyelvet beszélnek, vagy nem egészen? 2) Ha igen, miért kantoni nyelvnek hívjuk, miért nem sanghaji nyelvnek?

Olvasónk először a Shanghaj formát használja, ami az angol Shanghai és a magyar Sanghaj keveréke.

Nem egészen értjük a kifogást. Olyan ez, mintha azt kérné számon, hogy a palóc nyelvjárásról írt cikkünkben miért nem írtunk Hollókőről. Hollókő ismert palóc település, ettől függetlenül nem kellene feltétlenül megemlíteni egy a palócról szóló cikkben. A palóc : kantoni – Hollókő : Sanghaj párhuzam ráadásul sántít, mivel a kantoninak semmi köze Sanghajhoz. Tehát inkább olyan ez, mintha olvasónk azt kérdezné, miért nem írtunk a palócról szóló cikkünkben a szegedi változatról.

A kantoni a kínai nyelvek közül a jüe nyelv egyik, magas presztízzsel rendelkező változata. Nevét onnan kapta, hogy Kanton, azaz Kuangtang tartományban, többek között Kanton (Kuangcsou) városában beszélik.

Kanton
Kanton
(Forrás: Wikimedia Commons / Kevin Ho / CC BY-SA 2.0)

Legtöbben ezt beszélik Hong Kongban és Makaóban is (ahol, szemben Kínával, így Kanton városával, ez a hivatalos nyelv). A jüének azonban több változata is van, ezek sem mind érthetőek kölcsönösen. A tengeren túl a jüének nem is a kantoni, hanem a tajsani változata a legelterjedtebb, de gyakran ezt is kantoninak nevezik (ez a két változat viszonylag közel áll egymáshoz).

A jüe és a ping (sárga, téglavörös) nyelvjárásai. A rózsaszín a kantoni területe (Guagzhou = Kuangcsou = Kanton)
A jüe és a ping (sárga, téglavörös) nyelvjárásai. A rózsaszín a kantoni területe (Guagzhou = Kuangcsou = Kanton)
(Forrás: Wikimedia Commons / Kanguole / CC BY-SA 3.0)

Sanghaj viszont ettől a területtől több mint ezer kilométerre fekszik (nagyjából akkora távolságra, mint Budapesttől Párizs), nem Kína déli, hanem keleti partjainál, annak is a középső szakaszán.

Sanghaj
Sanghaj
(Forrás: Wikimedia Commons / Pete Stewart / CC BY-SA 2.0)
A sanghaji a vu nyelv egyik változata. Ahogyan a jüét gyakran nevezik kantoninak, úgy a vut is gyakran hívják sanghajinak – a nyelvészeti szakirodalom azonban élesen megkülönbözteti a kettőt. 

A jüe (yue) területe és Sanghaj városa
A jüe (yue) területe és Sanghaj városa
(Forrás: Wikimedia Commons / Wu Yue, Gohu1er)

A kínai nyelvjárások közül a vu változatai állnak a legtávolabb egymástól, kölcsönösen nem érthetőek. A sanghaji a vu északi változatai közé tartozik.

A vu változatai
A vu változatai
(Forrás: Wikimedia Commons / ASDFGH)

Úgy véljük, mindez elég ok ahhoz, hogy a kantoniról szólva ne említsük a sanghajit, és a sanghajiról szólva ne említsük a kantonit. A kérdés egyébként néhány perces internetes kereséssel tisztázható – elég, ha a magyar Wikipédia vonatkozó szócikkét megnyitjuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X