nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Helyes-e a lelkiismeret-furdalás?

Nem lélektani vagy erkölcsi, hanem nyelvi szempontból közelítjük meg a kérdést. Arra jutunk, hogy épp annyira helyes a lelkiismeret-furdalás, mint a lelkifurdalás.

nyest.hu | 2014. december 17.
|  

A kutya ugyanaz, mint az eb. A kerékpár jelentése pedig azonos a bicikli-ével. És még sorolhatnánk az úgynevezett rokon értelmű (szinonim) kifejezéseket; ezek nagyon közönséges részei a nyelvnek. Általában nem is gondolunk rájuk úgy, hogy az egyik szó „helyes”, a másik pedig „helytelen”. Például nem mondhatjuk, hogy az eb helyes, a kutya pedig helytelen, vagy épp fordítva. Csak annyit jegyezhetünk meg, hogy a használatuk nem hat egyformán természetesnek különböző szövegkörnyezetekben. De mi a helyzet a lelkiismeret-furdalás-sal és a lelkifurdalás-sal? Tényleg igaz lenne, hogy az egyik változat helyes, a másik pedig helytelen? Na jó, de melyik melyik?

A lelkiismeret-furdalás három tagból álló összetétel, és hat szótagnál hosszabb, ezért írjuk kötőjellel. Egy korábbi cikkünkhöz már kaptunk erre a kérdésre egy érdekes, de téves választ: e szerint nincs olyan, hogy lelkiismeret-furdalás, mert az, amit így mondanánk, valójában lelkifurdalás. [Most figyeljék az érvelést!] Mert van olyan, hogy lelkiismeret, meg van olyan, hogy lelkifurdalás, így olyan nem lehet, hogy lelkiismeret-furdalás. Persze; a nyelv meg hátradől, és a hasát fogja a nevetéstől.

Google-találatok

„lelkiismeret-furdalás”: 75 600

„lelkiismeretfurdalás”: 32 900

„lelkifurdalás”: 29 700

„lelki-furdalás”: 9 630

Tényleg van olyan szó, hogy lelkiismeret; meg van olyan kifejezés is, hogy furdalja a lelkiismeret, ezt az állapotot pedig a lelkiismeret-furdalás főnévvel lehet megjelölni. Meg persze a lelkifurdalás-sal is; a két szó rokon értelmű egymással, csakúgy, mint a kutya és az eb. Sőt, még úgyabbul: e kettőt talán bármilyen kontextusban fölcserélhetjük egymással különösebb fönnakadás nélkül.

Néró császárnak lelkiismeret-furdalása van – John William Waterhouse (1849–1917) festménye
Néró császárnak lelkiismeret-furdalása van – John William Waterhouse (1849–1917) festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

Utánanéztünk, hogy az 1980-as évek nyelvművelő bibliájában, a Nyelvművelő kézikönyvben van-e utalás arra, hogy a lelkiismeret-furdalás (vagy a lelkifurdalás) helytelen lenne. Nem találtunk ilyesmit. Az Értelmező kéziszótárban mind a lelkiismeret-furdalás, mind pedig a lelkifurdalás szerepel – egymás szinonimáiként. Ugyanígy az újabb kiadású Magyar szókincstárban és az Értelmező szótár+-ban is. Reméljük, ezek az adatok megnyugtatják mindazokat, akik aggódtak, hogy valamelyik változat esetleg helytelen lenne.

Köszönjük olvasónknak, hogy kérdését elküldte nekünk. Nyelvi tárgyú kérdéseiket föltehetik a szerkesztőségnek e-mailben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X