nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ke aloha!
Hawaii szigetein hawaiiul köszöntenek

A látogatók és a hazatérők is egyaránt hawaii nyelvű köszöntőt kapnak mostantól a Molokai Repülőtéren, mindezt a Hawaiian Language Greeting Program keretében.

nyest.hu | 2011. augusztus 18.
|  

A program februárban indult el a Honolulu Nemzetközi Repülőtéren. A cél, hogy a szigetre látogató turisták találkozzanak a hawaii nyelvvel, amit ma anyanyelvi szinten csak az állam lakosságának 0,1 százaléka beszél.

Várhatóan az elkövetkező néhány hónapban több hawaii repülőtéren is bevezetik az új köszöntést, amit minden sziget esetében „személyre szabnak”.

Molokai sziget üdvözlése így hangzik:

E na makamaka kipa mai i ke Kahua Mokulele O Molokai, o ka heke o ke aloha ia oukou!  E na hoa e haalele ana, mahalo keia kipa ana i ka aina hanau o Hina. No na kamaaina no hoi, e hele a hoi palekana mai no. A ia oukou e malihini me na kupa aina pu i hoea mai nei, ke aloha o nei aina ia oukou a pau!

És szabadfordításunk az angol fordításból:

Isten hozta a Molokai Repülőtéren! Az elutazóknak biztonságos utat és a mihamarabbi viszontlátásra! A hazatérőket üdvözöljük itthon! Reméljük, hogy látogatóink jól érzik magukat és legközelebb újra találkozunk. Ke aloha! (’Viszontlátásra!’)

(A két szöveget és a mondatok számát valamint hosszúságát összevetve, vannak kétségeink a fordítás pontosságát illetően. Sajnos a szerkesztőségben nem beszélünk hawaiiul, így várjuk a segítőkész hozzászólásokat.)

A hawaii nyelv (hawaiiul ʻŌlelo Hawaiʻi) egy polinéz nyelv, amely nevét kialakulási helyéről, a csendes-óceáni Hawaii szigetről kapta. Hawaii állam hivatalos nyelve az angol mellett. Számos okból kifolyólag az anyanyelvi beszélők száma az 1830-as évektől az 1950-es évekig folyamatosan csökkent, az angol kiszorította a hawaiit. A világ egyik leginkább veszélyeztetett nyelvének számít.

Forrás

Maui Now: Hawaiian Language Greeting Launched at Molokai Airport

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X