nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hátrányban a balkezesek

Egy brit parlamenti képviselő a balkezesek ügyében írt levelet az oktatási miniszternek. Kutatások ugyanis azt mutatják, hogy nem indulnak egyenlő esélyekkel az iskolában.

nyest.hu | 2014. március 27.
|  

Egy brit parlamenti képviselő nemrégiben a balkezes gyerekek speciális fejlesztése érdekében írt levelet az oktatásügyi miniszternek. Sir Peter Luff, aki maga is balkezes, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok gyakran elmulasztják a balkezes diákok fejlesztését, így azok hátrányba kerülnek jobbkezes társaikhoz képest. A brit kormány azonban úgy nyilatkozott az ügyben, hogy az iskoláknak készült ajánlásban benne van, hogy a balkezeseket úgy kell kezelni, hogy az a speciális igényeiknek megfeleljen – írja a BBC.

Luff azonban mindaddig elégedetlen, amíg törvénybe nem iktatják a balkezesek speciális fejlesztéshez való jogát. Levelében azt írja, hogy aggasztónak találja, hogy a balkezesek megfelelő fejlesztéséhez nincsenek törvényerejű rendelkezések a brit nemzeti alaptantervben. „Sok olyan történetet hallok, hogy a balkezesekkel nem törődnek külön, amitől azok hátrányba kerülhetnek társaikhoz képest. Azoknak a gyerekeknek, akiknek azért okoz nehézséget az írás, a színezés, a rajzolás vagy az olló használata, mert azt erősítik meg bennük, hogy jobbkezesek, megpróbálják majd elkerülni mindezeket a tevékenységeket, amelyek nehézséget okoznak nekik. Ez pedig egyenesen a fejlődésük lassulásához vezet, ami pedig alulteljesítést okoz.”

A tanárokat meg kellene tanítani arra is, hogy fölismerjék a balkezesség jeleit, és jól, a gyermek számára segítő, fejlesztő módon reagáljanak rá. Azok a balkezes gyerekek, akik „átszoknak” a jobb kezük használatára, általában megküzdenek ezzel a nehézséggel, de ennél többet nem várhatunk tőlük. Nem lesz kiemelkedő a teljesítményük, a fejlődésük lelassul, késik. Luff javaslata szerint ezt a gyakorlatot kellene megszüntetni.

Hátrányban a balkezesek
Forrás: Wikimedia Commons / Peter van der Sluijs / GNU-FDL 1.2

Számos kutatás mutatja azt, hogy balkezes gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában, mint jobbkezes társaik. 2008-ban a bristoli egyetemen végzett kutatás azt mutatta, hogy a balkezesek átlagosan 1 százalékkal teljesítenek rosszabbul az országos felméréseken, mint a jobbkezesek. Egy 2010-ben végzett kutatás pedig azt mutatja, hogy a balkezesek azért teljesítenek alul, mert a balkezességüket nem veszik figyelembe, és nincsenek az iskolákban számukra készült speciális eszközök.

A brit oktatási minisztérium úgy reagált Luff levelére, hogy az új nemzeti alaptanterv részévé tették az útmutatást a balkezesek iskolai fejlesztésére vonatkozóan, és bíznak abban, hogy a tanárok saját kompetenciájuk szerint beépítik gyakorlatukba a balkezes diákok fejlesztését.

Forrás

MP calls for school help for 'left-handed' pupils

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Byk 2014. március 28. 16:56

A balkezes olló nem csak attól balkezes, hogy az ujjak helye annak megfelelően van kialakítva, hanem az élek is fordítva vannak. Az általános (jobbkezes) olló felső éle pont kitakarja a vágás helyét, ha egy balkezes használja. Szóval nem lehet kétkezessé változtatni.

Írásnál az jelenthet nehézséget, hogy a balkezesek elkenik a kisujjukkal az épp leírt betűket, és ha ezt nem veszi figyelembe a tanító, akkor simán rámondja a külalakra, hogy csúnya. Ez azért nyomot hagyhat egy kisgyerekben. És azért ne felejtsük el, hogy a kézmozgást is le kell fordítania a balkezesnek, amikor a jobbkezes tanító tanítja. Láttunk sokszor olyat is, hogy a tanító, vagy a szülő megfogja a gyerek kezét, és vezeti, segítve a mozdulat berögzülését. Egy jobbkezes felnőtt nem tudja a balkezes gyerek kezét rendesen vezetni.

6 winnetou 2014. március 27. 19:34

@temperaltno: A mondandód lényegével csak egyetérteni tudok. Magam is balkezes vagyok, és szerintem sincs szükség speciális fejlesztésre, amivel fogyatékosságként rögzítik a köztudatban a balkezességet, holott egy teljesen természetes jelenség (ennyi erővel a zöld szeműek is kaphatnának speciális fejlesztést).

Szomorú, ha a brit - vagy bármelyik - iskolarendszerben ez problémát okoz (bár 1% nem tűnik valami soknak), de az nem oldja meg ezt, ha minden iskolában lesz balkezes olló. Mint írtad, ezt leginkább akkor kezeljük a helyén, ha nem foglalkozunk vele. Az sokkal fontosabb, hogy egy jó szülő/pedagógus fel kell, hogy legyen készülve arra, hogy egy balkezest a balkezességének megfelelően segítsen (ahogy egy jobbkezest is a neki megfelelő módon, mindenféle faksznizás nélkül). Ide értve pl. az írást, vagy éppen az ollóhasználatot. Bár nekem ilyenre sem volt szükségem, mert rájöttem mindenre magamtól, lehet, hogy ez nincs mindenkivel így.

Egyébként remek lenne, ha tényleg kétkezesek lennének az ollók (vagy mondjuk a csőrös, egyfülű vízforraló edények), de azért ezeket az eszközöket is meg lehet tanulni gond nélkül használni bal kézzel.

Megj.: a balkezesség különlegesnek ugyan tényleg különleges, legalábbis ha azt nézzük, hogy az emberiség talán kb. 10%-a vagy még kisebb része ilyen.

5 temperaltno 2014. március 27. 18:25

Balkezesként rendkívül dühít, ha valaki a balkezesség hátrányairól, vagy akár különlegességéről kezd el nekem beszélni. Egyáltalán ne vegyék észre. Én soha nem nézem, hogy valaki melyik kezével ír.

Amiről a cikkben szó van, meg egyenesen felháborító. Azt sugallja, hogy a balkezesség egy fogyaték, a balkezeseket külön fejleszteni kell.

Soha semmilyen nehézségem nem volt balkezességem miatt sem az iskolában, sem máshol.

4 nudniq 2014. március 27. 18:04

@szigetva: épp tegnap nézegettem egy ollót, és azt vettem észre, hogy egészen kis változtatással lehetne "balkéz-jobbkéz-semlegessé" (kétkezessé) dizájnolni.

Nem is értem, miért nem eleve olyan tárgyakat terveznek, amiket bármelyik kézzel ugyanolyan kényelmesen lehet használni...

3 qsoe 2014. március 27. 16:44

@szigetva: És attól maradnak le matekben, töriben, vagy bármiben ami számít?

2 szigetva 2014. március 27. 15:57

@qsoe: Pl. olló.

1 qsoe 2014. március 27. 15:55

Mutasson már valaki egy jobbkezes ceruzát!

Pontosan milyen eszközökre is van szükségük? Mért nem elég az, hogy a tanárok már jónáhány évtizede nem próbálják a balkezeseket "meggyógyítani"?

Információ
X