nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Használt játékbolt és beteg bejárat

Ha körülnézünk a városban sok érdekes és vicces dolgot találhatunk: használt játékboltot, szervízt és beteg bejáratot.

nyest.hu | 2015. március 27.
|  

Nemrégiben a szemünkre vetette egy kedves olvasónk, hogy túl sokat írunk a helyesírásról. De mit tegyünk akkor, ha a téma az utcán hever? Szó szerint! Persze azt már tényleg megírtuk ezerszer, hogy szinte senki nem tudja a mozgószabályt, meg általában az összetételek helyesírását. Ettől függetlenül minden újabb találat újabb apró mosolyt csal a nyest orcájára, és kár lenne nem megosztani ezt olvasóinkkal.

Nóra küldte el nekünk egy frissen megnyitott használt játékbolt feliratát. Persze nem kizárt, hogy maga a játékbolt a használt, de persze az is lehetséges, hogy inkább használtjáték-bolt-ról van szó.

Használt játékbolt és beteg bejárat
Forrás: nyest.hu

Ha pedig a fenti értelmezési probléma nem lenne elég, akkor kapunk hozzá még egy dilemmát:

Használt játékbolt és beteg bejárat
Forrás: nyest.hu

Ha általánosságban van szó szervizről, akkor persze – leszámítva a hosszú í-t – korrekt a felirat, de ha játékszerviz található a használtjáték-bolt mellett, akkor inkább így kéne írni: használtjáték-bolt és -szerviz. Ezt az írásképet most inkább nem minősítjük, csak jelezzük, hogy ez következik a helyesírás szabályaiból.

De nem kell ahhoz többszörös összetétel, hogy a felirat viccesre sikerüljön. Itt van például egy szegény beteg bejárat – László jóvoltából:

Használt játékbolt és beteg bejárat
Forrás: Cseri László

Ha valóban a bejárat lenne beteg, azaz a beteg minőségjelző lenne, valóban külön kéne írni a szerkezet tagjait. Itt azonban jelöletlen birtokos szerkezetről van szó (betegek bejárata), így az egybeírás lenne a norma által előírt forma: betegbejárat.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X