nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Háromból egy afgán tolmács kap vízumot

A kanadai hadsereg kivonta csapatait Kandahárból, hátrahagyva a katonáknak dolgozó afgán tolmácsokat. Habár a kanadai kormány vízumot ajánlott nekik, sokan mégsem felelnek meg a feltételeknek, mert nem a megfelelő időben dolgoztak.

nyest.hu | 2011. szeptember 14.
|  

A kanadai kormány szolgálatukért cserébe engedi letelepedni Kanada területén azokat az afgán tolmácsokat és családjukat, akik a kanadai hadsereg szolgálata alatt fordítottak a katonáknak. Idén júliusig ötvenhatan érkeztek így az országba, az ősz végéig pedig még körülbelül százhatvanat várnak.

A tolmácsoknak, hogy vízumot kapjanak, legalább tizenkét egymást követő hónapot le kellett dolgozniuk 2007 és 2011 júliusa között (akkor ért ugyanis véget a kanadai csapatok küldetése Kandahárban). Ennek ellenére minden három jelentkezőből kettő valamilyen oknál fogva elutasításban részesül. Hogy miért? Nem akkor dolgoztak a kanadai hadsereggel, amikor kellett volna. A kanadai csapatok és a tolmácsok munkája ugyanis már 2006-ban elkezdődött, ekkor folytak a legvéresebb harcok is, a tolmácsok hatalmas veszélynek voltak kitéve. De azok, akik ekkor tolmácsoltak, nem felelnek meg a kanadai kormány „követelményeinek.”

Amerikában is fut egy hasonló program, 1500 vízumot osztanának ki a jelentkező 2300 afgán tolmácsnak. Csak osztanának, ugyanis eddig nem történt semmi.

Forrás:

The Globe and Mail: Program to bring Afghan interpreters to Canada ends with most turned away

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X