nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hangfelismeréses alkalmazások mobilokra

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hangfelismerésen alapuló alkalmazások a Google egyik fontos fejlesztési stratégiai irányát jelentik.

Ágens blog, LASZLOL | 2010. december 23.
|  

Amikor 2 éve a Google elérhetővé tette az androidos készülékeken a hangalapú keresést, még senki sem tudta eldönteni, hogy ez a Mounten View-iak geekeskedésének egy újabb megnyilvánulása csupán, vagy egy valóban hasznos funkció van szó. Jelenleg egyre inkább úgy tűnik, hogy a hangfelismerésen alapuló alkalmazások a Google egyik fontos fejlesztési stratégiai irányát jelentik.

A Google az Android 2.2 operációs rendszert futtató készülékeken nemrég frissítette a Voice Search nevű alkalmazását. Ennek segítségével a mobilunkba bemondhatjuk a kereső-kifejezésünket, a program ezt felismerve listázza ki a találatokat. Az új verzió már nem egy általános hangfelismerő modult használ, hanem ha ezt külön engedélyezzük, személyre szabottan gyűjti a hangmintáinkat és a hangunk speciális jellemzőihez igazítja az algoritmusait. Minél többet használjuk, annál jobban fel fogja ismerni mit is akarunk vele kerestetni.

Mike Cohen, a cég hangfelismeréssel foglalkozó részlegének vezetője szerint az angol nyelvet beszélők között jelentős kiejtésbeli különbségek mutatkoznak. „Az akcentus az egyik a legbonyolultabb kihívása a beszédfelismerésen alapuló szolgáltatásoknak” – mondta Cohen a Boston Heraldnak adott interjújában. A kutató szerint ezért volt elkerülhetetlen, hogy a Google az általános modellek alkalmazása helyett a személyreszabott keresést részesítse előnyben a Voice Search esetében is. A program egyelőre csak angol nyelven működik, de a cég a jövőben tervezi, hogy más nyelveken is elérhetővé teszi a szolgáltatást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X