nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sokszínűség
Hamburgert csak románul!

Az étteremlánc egyetlen erdélyi egységében sem alkalmaz magyar feliratokat.

nyest.hu | 2014. október 21.
|  

A McDonald’s Hollandiában annyira figyelmes a fríz kisebbséggel szemben, hogy még zászlajukat is kitűzik az éttermeikre – állítja a Székelyhon.ro. Ezt annak kapcsán hozza szóba, hogy ezzel szemben a romániai McDonald’s nem tűnik ilyen figyelmesnek: nem mutat hajlandóságot arra, hogy éttermeiben a magyarok lakta területeken magyar feliratokat is alkalmazzon.

Landman Gábor, az Európai Nyelvi Jogok nevű hollandiai alapítvány erdélyi elnöke júlisu 26-án küldött levelet a vállalat bukaresti központjába azzal a kéréssel, hogy az olyan nagyvárosokban, ahol jelentős magyar közösség él (Kolozsvárott, Marosvásárhelyt, Nagyváradon), az éttermek alkalmazzanak magyar nyelvű feliratokat is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Marosvásárhelyen a kiszolgálók közül szinte senki nem beszél magyarul (a város lakosságának közel fele magyar).

Sokszínség – McDonald’s, Románia
Sokszínség – McDonald’s, Románia
(Forrás: Wikimedia Commons / Shoestring, wts.wikivoyage / CC BY-SA 3.0)

A levélre csak azután érkezett válasz, hogy azt a cég hollandiai központjánál megsürgette. A levél azonban semmitmondó volt, a McDonald’s esetleges kétnyelvűségéről semmit nem tartalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy a cég biztosítja a sokszínűséget és nem diszkriminálja az állampolgárokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 hun 2014. október 25. 13:50

Freedom From Discrimination

"...first significant protection came with the establishment of the League of Nations which was empowered to protect "linguistic minorities," along with "racial, religious minorities." Under the auspices of the League a network of minorities protection came into being with the League acting as the ultimate guarantor. A number of states, including Poland, Czechoslovakia, the Serb-Croat-Slovene State (Yugoslavia), Romania, Greece, Austria, Bulgaria, Hungary, Turkey, Albania, Esthonia, Latvia, Lithuania, and Iraq, assumed special obligations to protect human rights under this 'international regime. They undertook to "assure full and complete protection of life and liberty" to all their inhabitants "without distinction" of "language," and to assure all their nationals equality before the law and enjoyment of "the same civil and political rights" without distinction as to "language."

digitalcommons.law.yale.edu/cgi/viewcont...7&context=fss_papers

.

the International Covenant on Civil and Political Rights stipulates, in Article 27, that

"In those States in which ethnic, religious or linguistic minorities exist, persons belonging to such minorities shall not be denied the right, in community with the other members of their group, to enjoy their own culture, to profess and practice their own religion, or to use their own language."

.

a nyugati civilizáció egy nulla.

egy hamis megvezettetés.

évszázadokat késtek a magyarországi jog és törvény után, és azután is csak egy hamis látszat maradt.

mert ezeknek a "nemzeteknek" nincs valódi történelmük, nincs "tanuságuk", csak bálványimádattal teletöltött vízfejük.

Információ
X