nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Háborognak a Hszinhua Twitter-fiókja ellen

Felháborítónak és érthetetlennek nevezték a kínai mikroblogoló közösség tagjai a tényt, hogy a Hszinhua hírügynökség Twitter-fiókot tart fenn, miközben a szolgáltatás az egyszerű kínai internetezők számára évek óta blokkolva van a kelet-ázsiai országban.

MTI | 2012. december 12.
|  

A hírügynökség twitterezéséről az egyik dél-kínai tartományi lap számolt be korábban, s a téma a cikk megjelenése után rögtön hangos elégedetlenséget váltott ki a kínai mikroblogoló közösség soraiban. A több mint 420 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon a hírre reagálók leggyakrabban feltett kérdése az: hogyan lehet, hogy a hírügynökség számára lehetővé teszik a Kínában blokkolt Twitter használatát, miközben az egyszerű átlagemberek az internetcenzúra miatt már több mint három éve, 2009 nyara nem érhetik el a nyugati mikroblogot.

„Az esetet jelenteni fogom a rendőrségen: a Hszinhua hírügynökség tagadhatatlanul megszegi a kínai internetszabályokat” – írja cinikusan az egyik felhasználó. Mások arról értekeznek, a jelek szerint nincs már messze, hogy az átlagemberek számára is újra elérhető lesz a Twitter, a Facebook és a YouTube. A szabályoknak ugyanis nincs értelmük, ha azok nem vonatkoznak mindenkire. Megint mások azt nem értik, miért hallgatott az ügyről otthon a Hszinhua.

A hírügynökség február 9-én nyitotta meg Twitter-fiókját, a legelső bejegyzése március 1-jére datálódik. Bemutatkozásában az olvasható: a hírügynökség a leghitelesebb kínai információk, valamint gyors és objektív globális hírek közvetítője. A Hszinhuának jelenleg több mint 6 200 követője van, s az elmúlt kilenc hónapban 3 000 bejegyzést tett. Rendhagyó módon élőben tweetelt például a Kínai Kommunista Párt november eleji kongresszusának nyitásáról és zárásáról.

A hírrel kapcsolatos cikkében a kommunista párt szócsövének is tartott Zsenmin Zsipao kínai nyelvű internetes oldalán kedden azt írta: többször feltették a kérdést a Hszinhua hírügynökség vezetésének, hogy azok hogyan érik el a Twittert. Válaszként rendre ugyanaz érkezett: a kérdést továbbítják az érintett vezetők felé, a szóvivő válasza később várható. A Hszinhua hírügynökség egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X