nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyönyörű helyen lakik? – Akkor Ön nyilván nem vallásos

Egy kutatás szerint minél több természeti érték található egy területen, annál kevésbé vallásosak az ott élő emberek...

nyest.hu | 2015. augusztus 13.
|  

Ha Ön olyan tájon lakik, aminek a fényképe akár egy utazási magazin címlapjára is kerülhetne, akkor – kapaszkodjon meg – Ön kevésbé valószínű, hogy vallásos, mint azok, akik nem laknak ilyen gyönyörű helyen. Legalábbis ezt találták a Baylor University kutatói, akik egy adott terület természeti adottságainak és az ott élők vallásosságának összefüggéseit vizsgálták. Talán meglepő az összefüggés, de azt állítják: valós!

A kutatók az Egyesült Államok 3107 területét vizsgálták meg, és azt találták, hogy ahol jobbak a természeti adottságok – jó az idő és szépek a tájak –, ott kevesebb a tradicionálisan vallásosnak mondható ember. Az összehasonlításhoz két adatbázist használtak: egyrészt az USA-ban készült Religious Congregations and Membership Study-t, ami az emberek vallásosságáról ad képet; másrészt az amerikai mezőgazdasági minisztérium Natural Amenities Scale-jét, ami pedig az egyes területek természeti adottságait értékeli aszerint, hogy azt az emberek mennyire preferálják (érdekes tájak, enyhe tél, nincs vízhiány stb.). Az eredmény a következő térképeken látható.

Az első térképen azt láthatjuk, hogy az emberek megítélése szerint egy-egy területnek mennyire van természeti értékei. Minél sötétebb egy terület, annál több van.

 

Gyönyörű helyen lakik? – Akkor Ön nyilván nem vallásos
Forrás: UpWorthy

A második képen pedig a tradicionálisan vallásosnak mondható emberek eloszlása látható. Minél sötétebb egy terület, annál több vallásos ember él az adott területen.

Gyönyörű helyen lakik? – Akkor Ön nyilván nem vallásos
Forrás: UpWorthy

A két térképet hozzávetőleges összehasonlítva láthatjuk, hogy a a több természeti értékkel rendelkező területen kevesebb a vallásos ember, és fordítva.

Az összefüggést persze egyelőre csak az Egyesült Államokban mutatták ki. A kutatók azonban azt feltételezik, hogy az összefüggés általában is igaz lehet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a természeti értékeknek ugyanolyan spirituális szerepük lehet egy-egy ember életében, mint a vallásnak.

Gyönyörű helyen lakik? – Akkor Ön nyilván nem vallásos
Forrás: Wikimedia Commons / Uoaei1 / CC BY-SA 4.0

Forrás

Why is the South more religious than the West? It could be the scenery

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 Fejes László (nyest.hu) 2015. augusztus 16. 19:18
7 Krizsa 2015. augusztus 16. 18:52

Köze nincs - ostobaság.

6 gorilla 2015. augusztus 16. 18:17

@kalamajka1: Én pont fordítva gondoltam, hogy (túlozva) ha lepukkant a környezet, akkor inkább a vallásba menekül az ember.

Másik lehetséges magyarázat: a gazdag, tanultabb, nem vallásos emberek a szebb tájakra költöznek, mert megtehetik, míg a szegényebb, vallásra támaszkodó emberek maradnak ahol vannak.

Persze ez mind spekuláció.

5 kalamajka1 2015. augusztus 14. 20:51

Továbbá: a vallásos emberek a táj szépségében is Isten szépségét ismerik fel.

Viszont esetlegesen a nem vallásos reménytelen emberek hajlamosak észre sem venni a természet szépségeit, annyira bele vannak süppedve a depressziójukba.

4 kalamajka1 2015. augusztus 14. 20:47

Nem hiszem, hogy közvetlen összefüggés lenne a két dolog között.

Jobban meg kellene vizsgálni más befolyásoló tényezőket is.

Például: a vizsgálatok szerint egyenes arányosság van a júliusi mozilátogatók száma és az augusztusi paradicsomtermés között. Azonban az összefüggés nem közvetlen: az összekötő tényező a júliusi csapadékos napok száma. Minél több a csapadékos napok száma júliusban, annál több ember megy moziba. Valamint minél több a csapadékos napok száma júliusban, annál nagyobb az augusztusi paradicsomtermés.

3 Fejes László (nyest.hu) 2015. augusztus 14. 08:24

@Xebulon: „Ez akár csak annyit jelent, hogy nem vallásos emberek szebbnek látják a környezetüket (vagy legalábbis jobban értékelik azt), mint a vallásosak” Ez teljesen jó érv lenne, ha minden területet a helyben lakók értékelnének. De úgy tűnik, itt arról van szó, hogy egy-egy területet általában (és nem csak a helyben lakók) mennyire ítélnek esztétikusnak...

2 Xebulon 2015. augusztus 13. 21:32

Erőteljes csúsztatás van az érvelésben - "az emberek megítélése szerint egy-egy területnek mennyire van természeti értékei" - azaz nem a természeti értékek abszolút értékét mérték, hanem hogy az emberek hogyan ítélik meg az értéket.

Ez akár csak annyit jelent, hogy nem vallásos emberek szebbnek látják a környezetüket (vagy legalábbis jobban értékelik azt), mint a vallásosak, akik Isten dicsőségét értékelik jobban.

1 Szalakóta 2015. augusztus 13. 14:48

Rossz a cím, a nyilvánvalóant ki kellene cserélni valószínűlegre.

Információ
X