nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gagauz–magyar együttműködés román nyelvterületen

Gagauz romántanárok kolozsvári magyar iskolákban fognak kísérleti románórákat tartani.

MTI | 2012. december 6.
|  

A moldáv köztársaságbeli Gagauzia autonóm területről érkezik tapasztalatcserére a kolozsvári magyar közösségbe két tanár és két egyetemi hallgató. Szabó Csaba kolozsvári újságíró, a Fehér Holló újságíróklub alapítója az MTI-nek elmondta, hogy a nyár folyamán jutott el Moldova autonóm tartományába, és fontosnak érezte a moldovai gagauz és az erdélyi magyar tapasztalatok megosztását, hiszen mindkét közösség román nyelvű környezetben próbálja megőrizni nemzeti önazonosságát.

„Nemcsak a történelmi-régészeti közös emlékek terén, de a román többséghez való viszonyulás ügyében is lenne mit tanulni egymástól” – mutatott rá Szabó Csaba. Az újságíróklub vezetője elmondta, hogy két gagauz tanárt és két gagauz egyetemi hallgatót várnak Kolozsvárra. A tanárok – akik Gagauziában román nyelvet tanítanak – kolozsvári magyar iskolákban fognak kísérleti románórákat tartani, és találkoznak a magyar közösség képviselőivel.

Szabó Csaba az MTI-nek elmondta, hogy nyári gagauziai látogatása során Mihail Formuzal báskánnal (kormányzóval) is kapcsolatba lépett. Az erdélyi magyar és moldáviai gagauz kapcsolatok következő lépése a báskán erdélyi látogatása lesz. A moldovai török eredetű és nyelvű, ortodox vallású gagauz népcsoport területi autonómiáját 1994-ben ismerte el a chişinăui parlament.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X