nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Forradalmi lépés Ausztráliában

Forradalmi lépésre készül egy ausztrál középiskola, amelyik ebben az évben oktatási nyelvként bevezeti az egyik bennszülött nyelvet is.

nyest.hu | 2010. február 17.
|  

A kínai, az indonéz, a német és a francia mellett egy queenslandi középiskola a bucsulla törzsi nyelvet is beveszi kínálatába az idei év második felétől kezdve. A queenslandi oktatási hivatal vezetője már tárgyalt is a bucsulla törzs vezetőivel egy olyan indítványról, amely az egész államban megváltoztatná az őslakos nyelvek oktatását. „Az új tanterv segíthet életben tartani a kisközösségeket azáltal, hogy újraéleszti és új lendülettel tölti fel a nyelveiket. A kérdés csak az, hogyan dolgozzunk ki egy olyan tantervet, amit a közösség is elfogad” – mondja Paul Herschell, az oktatási hivatal vezetője.

Az új tanterv első tervezete június végén készül el, és 2010 második felében tesztelik majd az érettségizők a 12. évfolyamon. Jövőre a 10. évfolyam tanterve is elkészül majd – számol be a Brisbane Times.

Az európai telepesek megérkezése előtt egyébként szakértők becslése alapján több száz nyelv élt az ausztrál kontinensen. Ezek közül azonban napjainkra csupán alig néhány tucatnyi maradt fönt. A folyamatban jelentős szerepet játszott a múlt század erőszakos asszimilációs politikája is: 1970-ig mintegy 100 ezer őslakos fiatalt szakítottak el családjától. Egy részüket 18 éves korukig a mezőgazdaságban vagy háztartásokban dolgoztatták, mások európai nevelőszülőkhöz kerültek, de voltak közöttük olyanok is, akikkel szemben kegyetlenkedtek – írja a Múlt Kor történelmi portál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X