nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megdöbbentő fordulat a kampányban
Fico magyarul mond köszönetet

Robert Fico számára hirtelen fontosak lettek a magyar választók is.

nyest.hu | 2014. március 26.
|  

Valószínűleg nem mondunk újat a szlovákiai politikai életet akár csak felületesen ismerő olvasóinknak, ha eláruljuk, hogy Robert Fico miniszterelnök nem igazán támogatja a magyar kisebbség jogi követeléseit, többek közt a kétnyelvűséget. Most azonban a Fontos vagy! mozgalom Facebook-oldaláról kiderült, hogy a postás megharapta a kutyát.

Fico a kétnyelvű Dél-Szlovákiért?
Fico a kétnyelvű Dél-Szlovákiért?
(Forrás: Facebook / Fontos vagy! mozgalom)

A fordulat megértéséhez elég annyit tudni, hogy Fico ezúttal a köztársasági elnöki székre pályázik – az első fordulót meg is nyerte, de alig 28%-ot szerzett. A második fordulóba szintén bejutott Andrej Kiska alig maradt el mellette, 24%-ot szerzett. A fennmaradó 58% további tizenkét jelölt között oszlott meg. Nem egyértelmű, hogy akik az előző körben más jelöltre szavaztak, azok kire fognak szavazni a második körben (ha egyáltalán szavaznak), de az előrejelzések szerint Kiska fog nyerni kb. 54:46 arányban (ráadásul az előrejelzés még az első forduló előtt készült, amikor Fico még sokkal erősebbnek tűnt). Éppen ezért Fico szinte esélytelennek tűnik a küzdelemben, nem csoda hát, ha még magyarul is hajlandó üzenni a választóknak annak érdekében, hogy néhány szavazatot összeszedjen. Más kérdés, hogy hányan dőlnek be neki.

Kérdés azonban az is, hogy nyerhetnek-e a választáson bármit is a szlovákiai magyarok. A nagy rivális Kiska ugyanis egyáltalán nem fejtette ki véleményét a kisebbségi kérdésről. Persze néhány napja neki is van rá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X