nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fennőtt vagy fenn-nőtt kristály

Olvasónk egyszerűnek látszó kérdése zavarba ejtett minket. Különböző eredményre vezetett a szabályzat és az írásgyakorlat böngészése.

nyest.hu | 2014. április 23.
|  

László küldte nekünk a következő kérdést:

Az ásványtanban szereplő fennőtt kristály v. fenn-nőtt kristály a helyes kifejezés és miért? Egy 1984-es MTA által kiadott könyvben a fennőtt szerepel.

László kérdése elsőre könnyűnek tűnt, de aztán jól belebonyolódtunk. Első lépésben igyekeztünk az interneten utánajárni annak, hogy mi is az a fennőtt kristály, akárhogyan is kelljen írni. A Pallas Nagy Lexikonára hivatkozó internetes Kislexikon fennőtt kristály alakban tartalmazza, amiből a helyesírási kérdés nem válaszolható meg egyértelműen, hiszen egy 19. századi szövegről van szó, viszont az kiderül, hogy az összetétel valóban a fenn + nőtt elemekből épül föl. Ezt írja a lexikon: „[a]zon anyag, melyen a kristály fenn van nőve...”; ebből kiderül, hogy mik az összetételi tagok.

Ha viszont valóban a fenn + nőtt tagokból épül föl a szakterminus, akkor az 1984-es (azaz az aktuális) akadémiai szabályzat (AkH.) 62. pontja érvényes rá, amely szerint a kötőjeles írásmód a helyes: fenn-nőtt. Ez ugyanis összetett szó, tehát a következő vonatkozik rá:

62. Ha egy összetett szó előtagja hosszú mássalhangzóra végződik (pl. sakk), utótagja pedig ugyanolyan mássalhangzóval kezdődik (pl. kör), a szóelemző elvet követve megtartjuk az alkotó tagok eredeti írásmódját. Az összetételt ilyenkor kötőjellel tagoljuk: sakk-kör, balett-táncos, váll-lövés, dzsessz-szerzemény stb. [...]

 

Fennőtt vagy fenn-nőtt kristály
Forrás: asvanyboltkeszthely.hu

Világos tehát, hogy az ilyen esetekben nem az egyszerűsítő írásmód (AkH. 92–94. pontja) érvényesül, hanem, ahogy a szabály is fogalmaz, a szóelemzés. Nem tudjuk tehát, hogy olvasónk melyik 1984-es MTA által kiadott könyvre hivatkozik, de azt látjuk, hogy nem az AkH.-ra.

Még érdekesebb, hogy a Google-találatok tekintetében szintén a fennőtt alak tűnik gyakrabban használatosnak. Míg az AkH. alapján helyesnek tűnő „fenn-nőtt kristály”-ra csupán 6 találat van, a „fennőtt kristály”-ra 181. Lehet, hogy arról van szó, hogy a 19. századi forrásból származó, ma már szabálytalan alak terjedt el az interneten, de az is lehet, hogy az ásványtanban kialakult egy, a szabálytól eltérő konvenció arra nézvést, hogyan írják ezt a szakkifejezést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Wenszky Nóra 2014. április 24. 13:02

Bognár László (1987) Ásványhatározó p. 71.

fenn-nőtt kristály - rendszerint hasadékban, kőzetüregben található kristály, aminek az ''alsó (a kőzethez nőtt) vége nincs kifejlődve"

benn-nőtt kristály - valamilyen lágyabb anyagban keletkezett pl. oldatban vagy agyagban, így minden irányban kifejlődtek a kristálylapok

Rupert Hochleitner (2011): Ásványok, drágakövek, kőzetek. ford. Sebők Viola

13. o. "benn-nőtt"

Ezekben a kiadványokban az AkH-nak megfelelően írják.

Információ
X