nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fehér orkát találtak

Először figyeltek meg vadon élő, felnőtt fehér orkát orosz kutatók; a Jéghegynek (Iceberg) elnevezett hímre a kelet-oroszországi Kamcsatka-félsziget közelében bukkantak.

MTI | 2012. április 28.
|  

A teljesen fehér kardszárnyú delfin (melyet sokan gyilkos bálnának neveznek) egészségesnek látszik és normál életvitelt folytat – számoltak be róla moszkvai és szentpétervári tudósok. Időnként megfigyelik különböző bálnafajok fehér példányait, ám az orkák közül eddig csupán fiatal albínó egyedeket ismertek, köztük egyet, amely ritka genetikai betegségben egy kanadai akváriumban pusztult el 1972-ben.


A mostani kamcsatkai kutatóexpedíció egyik vezetője Erich Hoyt ismert orkaszakértő volt, a bálnák és delfinek megőrzésére alakult szervezet, a WDCS munkatársa. „Korábban két másik fehér orkát is láttunk Oroszországban, de azok fiatalok voltak, ez az első alkalom, hogy kifejlett, felnőtt egyedet figyeltünk meg” – idézte fel a BBC hírportáljának a szakértő. Becslésük szerint az állat legalább 16 éves lehet, hátúszójának hossza elérte a két métert. Uszonya töredezettsége arra utal, hogy ennél esetleg még idősebb is az orka – tette hozzá.

Orkák
Orkák
(Forrás: Wikimedia Commons / Pittman)

 Az orkák 15 éves koruk körül érik el a teljes kifejlettséget, a hímek akár 50-60 évig is elélhetnek, de gyakoribb a 30 év körüli élettartam. „Jéghegy teljesen szocializáltnak tűnik. Tudjuk, hogy ezek a halevő orkák egész életükben anyjuk közelében maradnak, és amennyire meg tudtuk figyelni, közvetlenül anyja mögött úszott, vélhetően testvérei társaságában” –magyarázta Hoyt.

 A szokatlan pigmentáció oka nem ismert. A fogságban tartott kanadai fehér orka egy albinizmust okozó ritka genetikai rendellenességben szenvedett.

 Egyes kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy megkísérelnek biopsziával genetikai mintát venni Jéghegytől, mások azonban inkább megfigyelését javasolják, hogy megismerjék viselkedését és testi jellegzetességeit, például szeme színét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X