nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fa vécéülőke a római korból

Római kori fa vécéülőkét találtak Angliában a Hadrianus-fal egyik erődjében brit régészek, akik szerint a lelet a maga nemében egyedülálló, ráadásul „tökéletes” állapotban maradt fenn.

MTI | 2014. augusztus 31.
|  

A 2. századból származó ülőkét a Vindolanda-erődben találták kutatók, egy sárral teli árokban, amelyet korábban szeméttel töltöttek fel – írta honlapján a BBC.

Bár az egykori római birodalom területe bővelkedik fennmaradt latrinákban, eddig csak kő- vagy márványülőkét találtak. Andrew Birley ásatásvezető szerint a hűvös éghajlatú Britanniában valószínűleg túl hidegnek találták a kőlatrinákat, ezért készülhetett az ülőke, „egy finom kidolgozású fadarab, amelyen igencsak kényelmesnek tűnik az ülés”.

A brit kutatók most lázasan keresik az ülőkéhez tartozó latrinát, mivel a római kori illemhelyek rendszerint számos izgalmas régészeti lelettel szolgálnak. – Ha annak idején valaki beleejtett valamit a gödrökbe, aligha ment utánuk bárki is – mondta a vindolandai ásatásvezető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 bm 2014. augusztus 31. 23:01

@El Vaquero: Tessék, itt van kicsit sármentesebben, ha esetleg ezzel hozzájárulhatok, hogy békésebben záruljon a heted. :-) www.mirror.co.uk/news/uk-news/2000-year-...chaeologists-4118814

5 El Vaquero 2014. augusztus 31. 12:48

@MolnarErik: legalább fényképezték volna le úgy is, hogy nem csupa sár, és valami normálisabb felületen látható. Maradjunk abban, hogy egy baromi igénytelen hír ez is. Brit tudósok már megint rájöttek valamire, de majd elmúlik, a nővérke viszi neki a Haloperidolt a cihiátrilyán, és majd csucsukálnak szépen, meg folyatják rá a nyálukat az intézeti pecsétes párnacihára.

4 szigetva 2014. augusztus 31. 11:16

@Sultanus Constantinus: Talán a jogok a BBC-nél, vagy a Vindolanda Trustnél vannak.

3 Sultanus Constantinus 2014. augusztus 31. 09:50

@MolnarErik: Azt látom, de most miből állt volna betenni a cikkbe. Gondolom, az eredeti MTI-s forrásban még link sem volt...

2 MolnarErik 2014. augusztus 31. 09:37

@Sultanus Constantinus: A linken ott a kép, 1 deszka rajta 1 lyukkal :)

1 Sultanus Constantinus 2014. augusztus 31. 09:28

Egy ilyen hírnek akkor lenne igazán hírértéke, ha legalább valamilyen fényképpel alá lenne támasztva, de úgy látszik, az MTI-nek még ez is nehezére esik. Fénykép nélkül az ilyen hírek nem érnek semmit. Találtak, oké. Hol a bizonyíték?

Információ
X