nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ez a négy dolog kell egy tuti álláshoz

Friss diplomásként sokszor reménytelennek tűnik, hogy jó állást kapjunk. Most négy tuti tippet ismertetünk, amelyeknek a segítségével a fiatalok könnyebben találhatják meg álmaik állását.

nyest.hu | 2014. január 10.
|  

Sokat hallani arról, hogy a munkaadók fiatal, innovatív, tehetséges embereket keresnek betöltendő pozícióikba. De sokszor halljuk azt is, hogy a friss diplomások milyen nagy nehézségek árán tudnak elhelyezkedni, és ha sikerül is, nem mindig a képzettségüknek és az álmaiknak megfelelő munkát kapják. Valóban nehéz friss diplomával, gyakorlati tapasztalatok nélkül versenybe szállni a munkaerőpiacon a tapasztaltabb, idősebb jelöltekkel. Van azonban négy olyan tanács, amelyet ha a friss diplomával rendelkezők megszívlelnek, könnyebben, nagyobb eséllyel találnak jó állást. Íme négy tipp, amit érdemes megfontolni álláskereséskor.

1. Az hivatalos oktatáson kívüli tevékenységek hangsúlyozása

Talán sokak számára ismerős a helyzet, amikor egy munkaadó, fiatal és tapasztalt munkaerőt keres. A legtöbb jelölt azonban fiatal korában nem tapasztalt – pláne, ha egy idősebb jelölttel hasonlítják össze. A munkaadót a tanulmányok helyett vagy mellett általában az érdekli, hogy a pályázó milyen munkahelyeken, milyen pozíciókban milyen tevékenységet végzett eddigi pályája folyamán. Ez ugyanis elég biztos információval szolgál arra nézvést, hogy megfelel-e az aktuálisan betöltendő pozíció követelményeinek.

A friss diplomások többségének így nem véletlen, hogy az okozza az egyik legnagyobb nehézséget, hogy a CV-jükbe nem tudnak munkatapasztalatot írni. A toborzás és a kiválasztás folyamatában részt vevő szakemberek ezért azt javasolják, hogy az egyetemről frissen kikerülők gondolják végig azt, milyen közösségi tevékenységekben vettek részt az oktatás mellett. Egy nyári tábor megszervezése, filmklubok szervezése, koordinálása, az egyetemi diáklap szerkesztésében való részvétel mind-mind, a munkavégzésben is releváns képességeket feltételez. Így ha ezekről a jelölt beszámol egy állásinterjún, többet elárulhat olyan tulajdonságairól, képességeiről, amelyek fontosak lehetnek a munkaadók számára.

Iskolán kívüli tevékenységek
Iskolán kívüli tevékenységek
(Forrás: Wikimedia Commons / Fundacioesplaigirona / CC BY 3 0)

2. A képességek megfelelő kombinációja

Felmérések azt mutatják, hogy a munkáltatók által a legtöbbre értékelt képességek az úgynevezett soft skillek közé tartoznak. Ezek a szaktudáson, a szakmán túli általános készségek, amelyek azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy munkavállaló megállja a helyét egy adott szervezetben, egy adott pozícióban. Így a szaktudás mellett a munkaadók elsősorban ezekre kíváncsiak.

Ha egy friss diplomás jó csapatjátékos, jól kommunikál, képes együttműködni, magas az érzelmi intelligenciája, jó a problémamegoldó-képessége, tud szervezni vagy esetleg az információk befogadásában és továbbadásában kiemelkedő, akkor akár nyert ügye is lehet egy tapasztaltabb, de ezekben a képességekben kevésbé jeleskedő jelölttel szemben. A legfontosabb soft skillek a verbális kommunikációs képesség, a problémamegoldás, az információkeresés és -feldolgozás képessége és a munkaszervezés képessége.

A jó kommunikációs készség kulcsfontosságú – nem csak szóban, írásban is. Ha valaki tudja, hogyan kell megírni egy formális e-mailt (lehetőleg smiley-k nékül, megfelelő stílusban), egy motivációs levelet, már sok mindent elárul a képességeiről. Most arról nem beszélve, hogy a számítógéppel való viszonyáról is sokat elárul például egy Wordben készített önéletrajz... Az állásinterjún a szóbeli képességekről bizonyosodhat meg a munkaadó. Tehát ha valaki friss diplomásként ezekben profi, akkor jobb eséllyel pályázik.

3. A munkaadó megértése és a szakma átlátása

Egy toborzócég által készített kutatás azt mutatja, hogy a leggyakoribb tanács, amit a munkaadó ad a friss diplomásoknak, az az, hogy mielőtt jelentkeznének egy pozícióra, nézzenek utána a cégnek. Fontos, hogy az álláskeresők ismerjék meg még az interjú előtt azt a munkaadót, akinél pályáznak. Ne úgy menjenek el az interjúra, hogy mit sem tudnak valójában a jövőbeli esetleges munkaadójukról.

Nagyon jó benyomást tesz az állásinterjún egy olyan jelölt, akin látszik, hogy végiggondolta, hogy miért éppen ahhoz a céghez pályázik. Ma már nagyon sok csatornán lehet információkat szerezni a cégekről, a potenciális munkaadókról – a hivatalos honlapokon kívül ott van a közösségi média, a Facebook vagy a Twitter. Minél több információt és benyomást szerez egy jelölt az adott cégről, annál jobban boldogulhat az állásinterjún.

Na, ez egy hivatalos e-mailben FAIL!
Na, ez egy hivatalos e-mailben FAIL!
(Forrás: Wikimedia Commons / East718 / CC BY-SA 3.0)

4. Az érmének két oldala van!

Persze nem lehet azt mondani, hogy vannak tuti receptek az álláskeresésben. Az azonban biztos, hogy az álláskeresés folyamata nem egyoldalú dolog. Tehát nemcsak a jelöltnek kell megfelelnie a munkaadó kívánalmainak, hanem a munkaadónak is meg kell felelnie a jelölt elképzeléseinek. Ha bármelyik irányból probléma lép fel, akkor az nem az ideális állás az illető részére. Ezt is érdemes szem előtt tartaniuk a friss diplomásoknak akkor, amikor állást keresnek.

Forrás

Four tips to land a great job straight out of school

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2014. január 10. 20:06

Ez nyugaton tényleg így van, de Mo-on másik négy dolog kell:

1. Származás.

Vagy ennek hiányában:

2. Ismerős.

Vagy ennek hiányában:

3. Jó hosszú nyelv.

Vagy ennek hiányában:

4. Nyelvtudás, és elhúzni nyugatra!

Információ
X