nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érthetetlen képek

Most egy kicsit a munkánkról mesélünk olvasóinknak. Aki hajlandó végigolvasni, milyen nehéz nekünk, a végén elnyeri jutalmát.

nyest.hu | 2015. január 25.
|  

Mint olvasóink bizonyára észrevették, cikkeinket képekkel illusztráljuk. Mivel mindig rendkívül komoly témákról írunk, az olvasónak is jóleshet, ha a tömény információáradatból kiszakadhat egy rövid időre, és néhány kellemes színes folton pihentetheti szemét. Persze van, amikor ezek a képek segítik a leírtak megértését, de van, amikor csak a szem gyönyörködtetésére szolgálnak.

A szerkesztői munka egyik legkeményebb feladata, hogy a cikkekhez összevadásszuk a képeket. Ehhez általában a Wikimedia Commonst használjuk, mely elsősorban a Wikipédiához és a kapcsolódó lapjaihoz gyűjt képeket. Időnként a bőség zavarával küzdünk, azt sem tudjuk, a szebbnél szebb képek közül melyiket válasszuk – máskor nagyon nehezen találunk megfelelő minőségű, a cikkhez illő képeket. És persze állandó élményünk, hogy olyan képekbe ütközünk, melyekről elképzelni nem tudjuk, mit keresnek a gyűjteményben. Itt van például ez.

Érthetetlen képek
Forrás: Wikimedia Commons / Bcorson

Ilyenkor elgondolkozunk azon, hogy mit gondolt a feltöltő: vajon mire lehet az ilyen képeket használni? Persze ahogy felesleges ember is csak az irodalomban van, úgy felesleges kép sincs a valóságban. A fenti kép is jól használható egy olyan cikkben, mely arról szól, milyen fényképeket ne készítsünk, mire kell odafigyelni fényképezéskor. Vagy kitűnően illusztrálhatóak vele olyan cikkek, amelyek arról szólnak, hogy mennyi használhatatlan kép van egyes képgyűjteményekben.

Érthetetlen képek
Forrás: Wikimedia Commons / Kitchen.emm / CC BY-SA 3.0

A képkeresés nehéz pillanati közé tartozik, amikor nemi szerveket premier plánban ábrázoló képekbe ütközünk. Persze nem állíthatjuk, hogy ezek feleslegesek lennének. Ha például urológiai vagy nőgyógyászati portált, netalán pornóújságot szerkesztenénk, nagyon is jól jönnének ezek a képek. (Ahogyan jól jönnek a Wikipédia megfelelő szócikkeinél is.) De sokkoló élmény tud lenni, amikor a szerkesztő egy ártatlan kifejezésre keres rá, aztán csak zúdulnak a monitorára a nemi szervek. A jelenség illusztrálásától most megkíméljük olvasóinkat, és egy visszafogottabb, de fotóművészeti alkotásként nem kevésbé zavarba ejtő képet rakunk ide – ráadásul ez kivételesen nem is nagyítható.

Érthetetlen képek
Forrás: Wikimedia Commons / R8b!L / CC BY-SA 4.0

Mindezt pedig csak azért osztjuk meg olvasóinkkal, mert a Buzzfeed ötven olyan képet osztott meg olvasóival, melyek különböző fizetős képtároló oldalakról származnak. Az ilyenekre a fotósok abban a reményben töltik fel képeiket, hogy valaki majd megveszi őket, s némi bevételhez jutnak (miután az oldal fenntartói levonták a részüket). Ha a Buzzfeed közölte őket, akkor fizetnie kellett értük – ami bizonyára a feltöltőket lepte meg leginkább.

Meglepetés!
Meglepetés!
(Forrás: Wikimedia Commons / Vaychy / CC BY-SA 3.0)

Ha találkozott már a neten hasonló gyűjteményekben olyan képpel, amely kiváltotta értetlenségét, ne habozzon! Linkelje kommentben!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. január 25. 10:17

Szerkesztőként én is csak meg tudom erősíteni, hogy ez mennyire valós probléma. Nem egyszer előfordult velem is, hogy már meg volt írva a cikk, és csak azért nem publikáltam, mert nem találtam hozzá illő képet. Sőt, olyan is volt már, hogy képet ugyan találtam, amelyik tetszett, csak éppen feliratot nem tudtam hozzá kitalálni, ami illeszkedne is a témához, így a végén lemondtam a cikkről.

Általában én is a Commonsból szerzem a képeket, ha pedig ott nem találok megfelelőt, akkor olyat keresek a neten, amely szabadon használható háttérkép, illetve még a Facebookot szoktam használni. Ez esetben természetesen megpróbálok engedélyt is szerezni a kép felhasználásához, ha sikerül (mivel általában nem válaszolnak), ha nem, akkor pedig a "hallgatás = beleegyezés" elvet alkalmazom. :D

Azt szokták mondani, hogy egy cikk illusztráció nélkül már nem is cikk, így erre én nagy hangsúlyt fektetek (főleg egy olyan oldalon, amihez egyébként is lassan lasszóval kell fogni az olvasókat...).

2 Untermensch4 2015. január 25. 11:56

a 7. talán, a 17. biztosan láttam már valahol "ellopva" és felhasználva vicces képsorozat részeként.

3 Sultanus Constantinus 2015. január 25. 14:31

Bár nem szorosan kapcsolódik ide, de mint érdekesség:

kepfeltoltes.hu/150125/Egy__tlagos_webol...kepfeltoltes.hu_.png

(Az ábrát én készítettem statisztikai adatok és szűk körű közvélemény-kutatás alapján.)

4 |Emese| 2015. január 31. 21:26

"Ha találkozott már a neten hasonló gyűjteményekben olyan képpel, amely kiváltotta értetlenségét, ne habozzon! Linkelje kommentben!"

commons.wikimedia.org/wiki/Category:Snowmen_in_Zichy%C3%BAjfalu

Információ
X