nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elvitte, mint két tót... vagy inkább két szúnyog?

Olvasónk egy olyan szólás eredetéről faggatott minket, amit nem ismertünk, sőt, nem is nagyon találtuk a nyomát.

nyest.hu | 2014. szeptember 3.
|  

Olvasónk küldte nekünk ezt a kérdést:

Honnan ered a kifejezés  „elvitte két tót egy rúdon”?????

És a dolog nyilván fontos lehet, hiszen öt kérdőjel is szerepel a kérdés végén. Elég sokat kellett azonban keresgélnünk, hogy valami fogódzót találjunk. A mondásnak ugyanis – ebben a formában – nem leltük nyomát sem az O. Nagy Gábor-féle Mi fán terem? című gyűjteményben, sem pedig a Bárdosi Vilmos szerkesztette Magyar szólástárban. És még az interneten sem jártunk szerencsével: az „elvitte két tót egy rúdon” kifejezésre keresve csupán egyetlen találatot kaptunk. Ráadásul itt sem sokat segített a számítógépes játékos kontextus.

Ezek után a tótok nyomába eredtünk, szintén kevés sikerrel. Sok magyar anekdotában szerepelnek tótok (szlovákok); sok olyan is van, amelyben meglovasítanak valamit. Az ismert közmondásoknak egy részében sem éppen a jó tulajdonságaikat emelik ki: nekiesik valakinek, mint tót az anyjának (’rátámad valakire’); válogat, mint tót a vadkörtében (’kelletlenül, fölöslegesen válogat’); adj a tótnak szállást, kiver a házadból (’a hálátlan ember a jótettet gyakran álnoksággal viszonozza’). De ezek mellett nem bukkantunk rá az olvasónk által idézett mondásra. Végül kiderült, hogy azért nem, mert a tótoknak nem feltétlenül van közük ehhez...

Két szúnyog
Két szúnyog
(Forrás: Wikimedia Commons / Mbz1 / CC BY-SA 3.0)

A Magyar Elektronikus Könyvtárban szerepel Dr. Margalits Ede Magyar közmondások és közmondás szerű szólások című 1896-os gyűjteménye. Ebben szerepel az „Elvitte két szunyog egy rúdon” mondás, ami a szűkszavú magyarázat szerint, annyit tesz, hogy ’kevés’. Ezt a szólást már a Magyar szólástár is tartalmazza ebben a formában: „Az előbb vitte két szúnyog (egy) rúdon”; a szótár szerint arra a kérdésre lehet kitérő tréfás válaszként mondani, hogy Hol van? Hova lett? Sajnos azonban a kifejezés eredetére egyik forrásunk sem tért ki, ahogy arról sem találtunk információt, hogy hogyan alakult a szúnyog-os változat tót-ossá vagy fordítva.

Ezúttal is kérjük azon olvasóinkat, akik bővebb információval rendelkeznek erről a szólásról, írják meg a cikk alatt kommentben!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X