nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eltűnőben az indiaiak anyanyelve

A legtöbb indiai elhanyagolja saját anyanyelvét, és már csak hindiül, illetve angolul beszél. 196 törzsi nyelv helyzete veszélyeztetett.

nyest.hu | 2009. október 29.
|  

A túlnyomó részt angol és hindi nyelvre alapuló oktatási rendszer révén Indiában fennáll a veszély, hogy a kisebb közösségek nyelvei szép lassan eltűnnek. Míg a régi szép időkben egy átlagos indiai négy nyelven beszélt  – az anyanyelvén, a régiója nyelvén, hindiül és angolul –, ma már a törzsi nyelvüket szinte egyáltalán nem használják az emberek. Így összesen 196 nyelv helyzete vált bizonytalanná az utóbbi években.

Az anyáké a feladat, hogy a gyermekek megőrizzék nyelvi identitásukat – szól egy nemrég megtartott kétnapos nemzetközi konferencia tanulsága. „A nyelvészek segíthetnek ugyan azzal, hogy segédanyagokat gyártanak a nyelvgyakorláshoz, de valójában a kisebb közösségeken múlik, hogy a nyelvük megmarad-e” – fogalmazott egy kutató.

Elsősorban a Himalája kínaival és tibetivel rokonítható nyelvei vannak veszélyben. „A hindit beszélni nyilván sok helyzetben előnyösebb, de ez a tendencia kritikus állapothoz vezetett. Ma már sokan otthon sem használják az anyanyelvüket, és a fiatalabb generációk meg sem tanulják a helyi nyelveket. Ezért fontos, hogy az iskolákban nagyobb hangsúly kerüljön ezekre” – emelte ki a konferencián jelen lévő egyik nyelvész a Trak nevű indiai lap beszámolója szerint.

A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a szülők figyelmét fel kell hívni a problémára, és az iskoláknak is erősíteniük kell a helyi nyelvek presztízsét, legalább az elemi oktatásban.

Információ
X