nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Együtt mesélnek a gyerekkönyvnapon

Együtt mesélnek a mesét szerető gyermekek és felnőttek a nemzetközi gyermekkönyvnapon Nyíregyházán.

MTI | 2013. április 2.
|  

Bihari Albertné, a helyi Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlegének vezetője az MTI-nek elmondta, hogy április 4-én, csütörtökön 9 és 18 óra között rendezik a közös mesemondást az intézményben. A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondják el – elsőként Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere – legkedvesebb Grimm-meséjüket.

Bihari Albertné tájékoztatása szerint azért választottak Grimm-meséket a közös mesemondáshoz, mert így szeretnének emlékezni a német testvérekre, akik 200 éve jelentették meg első mesegyűjteményüket. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm-testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeznek a mesemondás idején.

A mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket és 1813-tól Régi német erdők címmel újságot is megjelentettek közlésükre. Gyermek- és házi mesék című nagy- és kis kötetük – amelyet testvérük, Ludwig Emil Grimm illusztrálta – hét, illetve tíz kiadást élt meg még életükben. Könyveket adtak ki a német nyelvtanról is, és Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója volt. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek.

A Grimm testvérek annak idején Petőfi Sándor költőt a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon, együtt említették Homérosszal, Dantéval, Shakespeare-rel és Goethével.

Nyíregyházán az együtt mesélésnek hagyományai vannak, a népmese napján is sokan mondanak mesét közösen. A legutóbbin több százan meséltek a város művelődési központjában. A gyermekkönyvnap kilenc órás mesemondásán ugyancsak százak részvételére számítanak a szervezők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X