nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre népszerűbb a belorusz

Az ukrajnai eseményeknek hatnak Beloruszia életére is: egyre nagyobb az érdeklődés a belorusz nyelv iránt.

nyest.hu | 2014. április 17.
|  

Mint azt korábban megírtuk, bár Belorussziában a lakosság 73,7% vallja anyanyelvének a beloruszt, alig több mint egyharmada használja otthon, nyilvánosan pedig mindössze 11,9%-a használja. A városokban szinte csak oroszul beszélnek, a belorusz a vidéki, falusi környezet nyelve.

Nemrégiben azonban a Deutsche Welle orosz nyelvű adásának adott interjújában fordulatról számolt be Szvetlana (Szvjatlana) Alekszijevics belorusz írónő. Az interjú nagy részében az ukrajnai eseményekről esik szó, és ennek kapcsán kerül szóba ezek hatása Belorussziára. Alekszijevics szerint nem várható, hogy Belorussziában is az ukrajnaihoz hasonló forradalom törjön ki. Ugyanakkor elmondja, hogy a belorusz nyelv egyre népszerűbb, és ez az ukrajnai forradalomnak köszönhető.

Szvjatlana Alekszijevics
Szvjatlana Alekszijevics
(Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Alekszijevics úgy látja, hogy a beloruszok látták, hogy az ukránok hogy kiállnak magukért, és fricskaként érte őket. A belorusz nyelv iránti érdeklődés a mélyben való ellenállás jele. Amikor az első belorusz nyelvi kurzusok elindultak, nem reméltek nagy érdeklődést, de a létszám negyed órán belül betelt. Vlagyimir Orlov (Uladzimir Arlou) író-történész előadásai megtelnek érdeklődő fiatalokkal.

Természetesen nem lehet  előre tudni, hogy az újonnan támadt érdeklődés meddig tart ki, és elég-e ahhoz hogy megfordítsa, de legalább megfékezze a Belorussziában jelenleg zajló nyelvi folyamatokat. A belorusz nyelvnek más esélye ugyanis aligha van a túlélésre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X