nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
De gustibus
Egy remek weblap

Milyen egy igazán gyönyörű honlap? A neten találtunk rá egy olyan választ, mely első pillantásra meglepőnek tűnik. Azt azonban el kell ismerni, hogy ennek is megvan a maga szépsége.

nyest.hu | 2014. április 27.
|  

Egy remek weblap azt állítja magáról, hogy rendkívül tökéletes. Első pillantásra nem tűnik különösnek: fehér háttéren fekete betűk, grafikai elemek nélkül. Az oldal éppen amellett érvel, hogy ez a tökéletes.

Komolyan, mi jó kell még?

Az oldal azokhoz szól, akik maguk is weboldalakat építenek, de bannerekkel, JavaScripttel és a böngészőt bővítő alkalmazásprogramozási felületekkel duzzasztják több megabájtosra a lapokat. Az ilyenekkel szemben a tökéletes weblap:

  • egyszerű és gyorsan betöltődik,
  • minden képernyőre tökéletesen illeszkedik,
  • minden böngészőben ugyanúgy néz ki,
  • bármely felhasználó ugyanúgy eléri,
  • prímán olvasható és átjön a mondanivaló lényege (már ha van ilyen, és nem néhány hipszter kávézgat egy öt megabájtos képen).

A webdizájnerek többsége „túldizájnolja” az oldalt. Pedig nincs szükség animált zászlócskákra, mert az például egy iPaden úgysem látszik. (Feltehetően flash-animációkra gondol a szerző – az iPadek és iPhone-ok alaptelepítésében nincs flash.) A vakok meg amúgy sem látják, de a lényeget sem fogják megérteni. (A vakokat szolgáló felolvasóprogramok csak szöveges oldalakat tudnak felolvasni, flashben megjelenő szöveget nem.)

A remek weboldal azért töltődik be gyorsan, mert a több bekezdésnyi szöveg fájlmérete kisebb, mint egy színátmenetes Facebook-logó egy Wordpress-oldalon: alig 5 kilobájt. Egy olyan bővítmény, mely lehetővé teszi a háttérszín folyamatos változását, 100 kilobájt. Ahhoz, hogy egy rövid üdvözletet  egy különleges webfonttal jelenítsünk meg, le kell tölteni a teljes betűkészletet.

Tévedés az, hogy csak úgy lehet rugalmas, böngészőfüggetlen oldalt készíteni, ha mindenféle feltételes formázást teszünk az oldalra. A rugalmasság az, ha a lap eleve mindenféle eszközön olvasható az iMactől a Tamagochiig.

Mert kiválóan működik

Ha valaki tud olvasni, el tudja olvasni – ennyi az egész. Lényeges a hierarchikus felépítés és a szemantika. A weblapon a szöveg a lényeges, az adja a tartalmat.

Ahogy azok a férfiak, akik sosem hagyták megnőni a szakállukat, nem tudják, mi a dolgok természetes állapota, úgy nem tudja sok webdizájner, hogy mi egy weboldal természetes állapota: a szöveges kommunikáció. A meztelen weboldal az igazán gyönyörű.

Igazán gyönyörű
Igazán gyönyörű

Persze az oldal alján kiderül, hogy tulajdonképpen csak szatíráról van szó. A szerző természetesen nem gondolja, hogy minden oldalnak úgy kellene kinéznie. Csupán arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a weboldalak önmagukban jól funkcionálnak, hatékonyak és bárki számára olvashatóak. A hatásvadász dizájn az, ami elrontja őket.

Ismer Ön olyan weboldalt, mely különösen rosszul van megtervezve? Van olyan honlap, mely rendszeresen felbosszantja, mivel a szükséges információs tűt nem találja meg a dekorativitás szénakazlában, ahol az animált bábák között elvész a lényegi gyermek? Írja meg kommentben!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Wenszky Nóra 2014. április 28. 08:02

Ez az oldal nekem túl mozgalmas és nehezen kereshető. így alig járunk a programjaikra, pedig szoktak jók lenni.

www.csili.hu/honlap/index.php#

1 El Vaquero 2014. április 27. 10:07

Igen, ez egy nagyon frankó oldal... lett volna 25 évvel ezelőtt. A fehér háttér hosszú távon égeti a szemet. Ma már a net tele van szebbnél szebb ingyenes websablonokkal, nem is nagyok, a képi elemeket meg lehet a netes megjelenéshez optimalizálni. Ezeket a stock fekete-fehér HTML oldalakat azok a műmájerek szoktál erőltetni, akik ékezetek nélkül írnak, ezzel is bizonyítva, hogy ők milyen komoly hekkerek. Ennyi erővel közzétehetne egy plain text fájlt is, aztán tölthetné mindenki betárcsázós BBS-sen :D

Azt is kell látni, hogy ma már a net tele van információval és weboldallal. Ezért különösen fontos, hogy egy oldalnak legyen arculata, különbözzön a többitől, az olvasónak sem mindegy. Nem véletlen, hogy rendes oldalon a favicont és a 404 és ahhoz hasonló hibaoldalakat is dizájnolják, beleintegrálják egy egységes arculatba. Azzal viszont egyetértek, hogy a Adobe Flash, Silverlight és egyéb top IQ dolgokat nagyon nem kéne erőltetni, mert szükségtelen, szar, szemét, nem mindenkinél jelenik meg.

Információ
X