nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy időn kívül létező törzs?

Angol és brazil kutatók azt állítják, hogy az amazonasi amondawa törzs nyelvében az idő fogalma semmilyen szinten sem jelenik meg.

nyest.hu | 2011. május 20.
|  

Az Amazonas hatalmas átjárhatatlan őserdői számtalan olyan törzset rejtenek még, akik a mai napig nem léptek érintkezésbe a modern civilizációval és annak – rájuk egyébként gyakran rendkívül veszélyes – vívmányaival. Csak Brazíliában legalább 67 ilyen törzsről tudnak, az amondawák is közéjük tartoztak egészen 1986-ig. A törzs nyelvét tanulmányozó angol és brazil kutatók most egy olyan állítással álltak elő, melyet sok nyelvész kétkedéssel fogad. Szerintük az amondawa törzs nyelvében az idő fogalma semmilyen szinten sem jelenik meg.

Az amondawák összesen 115-en vannak – a 80-as években még 250 tagja volt a törzsnek – igen kevés a szakember, aki jól ismeri nyelvüket. Azt még könnyen el lehet hinni a kutatóknak, hogy az amondawák nyelvében nincs szó az „idő”, a „hónap” és az „év” fogalmára, de a kutatók ennél tovább mennek. Szerintük az amondawák nem gondolnak az időre úgy, mint egyedi eseményektől független fogalomra. Már korábban is előfordult, hogy amazonasi törzsek nyelvéről nehezen hihető állításokat tettek azokat tanulmányozó tudósok. A nyelvek ismeretlensége miatt általában nehéz az ilyen fantasztikus kijelentéseket érdemben cáfolni.

Azonban az a tény, hogy a portugálul megtanuló amondawák minden gond nélkül elkezdik használni a portugál nyelv idővel kapcsolatos fogalmait azt sejteti szkeptikusokkal, hogy az idő, ha nem is a szavak szintjén, de jelen lehet az amondawák felfogásában is, egyébként valószínűleg nehezebb lenne számukra az új fogalmak elsajátítása. A magasabb számokat nem ismerő és nem használó törzsek tagjainak például általában komoly gondot okoz a nagyobb számok és a bonyolultabb matematikai fogalmak jelentőségének megragadása.

Forrás:

BBC: Amondawa tribe lacks abstract idea of time, study says

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X