nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy erkölcsös kérdés

A hétköznapi nyelvhasználat tojik arra, hogy mit írnak a szótárak. Szakmai körökben persze általában a szótárban található értelmezésnek megfelelően szokták használni a különböző kifejezéseket.

Kálmán László | 2015. december 10.
|  

Egy olvasónk, aki teljes inkognitóban szeretne maradni, igen rövid és velős kérdést tett fel:

Röviden: mi a különbség – mindenféle speciális értelmezést, különcködést kizárva! – az „erkölcs”, az „etika”, valamint a „morál” kifejezések között?

A szótárak ugyanolyan tömör választ adnak erre, mint amilyen a kérdés: az erkölcs és a morál ugyanazt jelentik, a morál az erkölcs latin eredetű változata. Mindkettő a társadalomban (vagy annak egy részében) kialakult nézetrendszer arról, hogy mi helyes, és mi helytelen. Ezzel szemben az etika a filozófia egy ága, ami – nagyon leegyszerűsítve – azzal foglalkozik, hogy hogyan szokás, milyen alapon lehetséges vagy értelmes egyáltalán megkülönböztetni a helyes cselekedeteket a helytelenektől, és hogy milyen következményei vannak annak, ha éppen az egyik vagy a másik megalapozását választjuk ennek a különbségtételnek.

Egy erkölcsös kérdés
Forrás: MTI / Mohai Balázs

A hétköznapi nyelvhasználat ugyanakkor, hogy kollokviális fordulattal éljek, tojik arra, hogy mit írnak a szótárak. Például az erkölcsi kérdés és az etikai kérdés kifejezéseket vagy az erkölcsös (erkölcstelen) viselkedés és az etikus (etikátlan) viselkedés kifejezéseket teljesen felcserélhetően, azonos értelemben használják az emberek. És lássuk be, ilyenfajta kifejezésekben fordulnak elő leggyakrabban az erkölcs és az etika szavak tövei, hiszen magáról az erkölcsről vagy az etikáról ritkán beszélgetünk. Ha mégis, akkor inkább szakmai körökben, ahol persze általában a szótárban található értelmezésnek megfelelően szokták őket használni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sigmoid 2015. december 10. 10:24

Nekem is az a benyomásom, hogy az erkölcs és az etika a köznyelvben is különbözik.

Pl. egy pajzán festményre mondják, hogy erkölcstelen, de azt nem mondják rá, hogy etikátlan.

A katolikus erkölccsel ellenkezik a házasság előtti szex és a fogamzásgátlás, de sokak szerint épp az óvszerhasználat ellenzése az, ami etikátlan (de soha nem "erkölcstelen") az egyház részéről.

1 Sultanus Constantinus 2015. december 10. 08:43

Szerintem az erkölcsnek tágabb jelentése van, mint az etikának, már ami a köznyelvet illeti. Etikáról általában valamilyen foglalkozással, hivatással, szakmával összefüggésben szokás inkább beszélni (vagyis az ezekkel kapcsolatban elvárt viselkedési normákat jelenti), míg az erkölcs az minden másra is vonatkozik a mindennapi életben. Pl. egy hivatali dolgozónak nem _etikus_ ajándékot elfogadni az ügyfelétől, de azt nem mondhatjuk általánosságban, hogy nem _erkölcsös_ ajándékot elfogadni az embereknek (mert miért ne lenne az).

Információ
X