nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy 150. születésnap méltó megünneplése

Kanada 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, az ottawai szövetségi kormány pedig elhatározta: igazán méltó módon emlékezik meg az eseményről. Az évforduló alkalmából az országnak Canada 150 néven lesz saját nemzeti betűtípusa és ugyanilyen néven a kifejezetten az alkalom tiszteletére megtervezett logója is. Kritika persze éri az elképzeléseket.

Horváth Krisztián | 2016. január 15.
|  

Amikor Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt 2015-ben megkérdezték azzal kapcsolatban, miért is olyan fontos számára, hogy 30 fős kormányában 15 helyet nők foglaljanak el (nem mellesleg számos különböző kisebbségi csoport képviselői is helyet kaptak benne), csak annyit válaszolt: mert 2015 van. A kanadai tervezőgrafikusok azonban úgy érzik, a nemzeti egység e szimbolikus és látványos megnyilvánulása ellenére az új idők szava hozzájuk még nem ért el. Úgy vélik, a Kanada fennállásának közelgő 150. évfordulója alkalmával kapcsolatos grafikai elképzelésekből mind az előző, mind a mostani kormányzat látványosan kihagyni látszik e szakmai csoportot.

Kanada Domínium 1867-ben
Kanada Domínium 1867-ben
(Forrás: Wikimedia Commons / Cornell, Sarah S. Cornell's Primary Geography (Revised Edition) p. 73 New York: D. Appleton & Co 1867 )

Betűben az egység

Korábbi egyeztetéseket követően az alkotmányról szóló törvény (British North America Act) Új-Skócia, Új-Brunswick és (a mai Ontarióra és Quebecre osztott) Kanada nevű brit gyarmatokból (tartományokból) 1867. július 1-jén létrehozta az egységes Kanada Domíniumot (Dominion of Canada). A közelgő, 2017-ben esedékes 150. évfordulóra a kanadai kormányzat is számos rendezvénnyel és megemlékezéssel készül: többek közt felmerült egy egységes, az ország két hivatalos nyelve, az angol és a francia mellett az őslakosok nyelveinek leírására is alkalmas, speciális karaktereket is tartalmazó betűkészlet megalkotása is.

Odzsibve (Ojibwe) írásjelek
Odzsibve (Ojibwe) írásjelek
(Forrás: Wikimedia Commons / Addihockey10)

Az egységes összkanadai betűkészlet megtalálása érdekében a szervezők előbb – ingyenes megoldás után kutatva – megvizsgálták az internet által kínált lehetőségeket, így leltek rá az ottawai születésű tervező, Raymond Larabie egy korábbi alkotására, a Mesmerize betűtípusra. A kormányzat illetékesei kapcsolatba is léptek a tervezővel, aki a megkeresésre át is alakította a Mesmerize betűtípust. Larabie úgy gondolta, hogy a nemzeti egység betűtípusban való megjelenítése érdekében az angol és francia mellett a Kanadában saját írásrendszerrel rendelkező őshonos nyelvek, pl. krí (Cree), odzsibve (Ojibwe) és inuktitut leírására is alkalmassá kell tenni az eredeti Mesmerize betűkészletet. (Különösen izgalmas kérdés ez akkor, amikor a kanadai inuitok 2015 nyarán éppen arról rendeztek konferenciát, vajon áttérjenek-e a saját szótagírás használatáról a latin ábécére.)

A Canada 150 betűkészlet
A Canada 150 betűkészlet
(Forrás: canada.pch.gc.ca)

Larabie így némi vizsgálódás után előállt a Canada 150 elnevezésű betűkészlettel, mely nem csupán a latin ábécé és az őslakosok által használt írásrendszerek, hanem a cirill ábécé karaktereit is tartalmazza. 2015. december 7-én kormányzati részről is megszületett a bejelentés: a kormányszervek a közelgő 150. évfordulóra való megemlékezések részeként áttérnek a Canada 150 betűtípus hivatalos használatára. Némi csodálkozásra ad okot azonban az, hogy míg a központi kormányzat már egy 2015-ös döntésével mintegy 210 millió dollárt (kb. 140 millió eurót) irányzott elő a 150. évforduló méltó megünneplésére szerte az országban, a Canada 150 betűtípust megalkotó Larabie egyetlen centet sem kapott alkotásáért (ahogy ő maga fogalmazott: „ők nem ajánlották fel, én nem kértem”).

Krí (Cree), angol és francia nyelvű stoptábla Quebec tartomány Mistissini nevű településén
Krí (Cree), angol és francia nyelvű stoptábla Quebec tartomány Mistissini nevű településén
(Forrás: Wikimedia Commons / P199 / CC BY-SA 3.0)

Üröm az örömben

Annak eldöntését, hogy az alkotó túlzott szerénysége vagy a kormányzat indokolatlan fösvénysége volt az oka annak, hogy a Canada 150 betűtípus megalkotásáért Larabie semmilyen juttatást nem kapott, csak tovább árnyalja az a tény, hogy az ország fennállásának 150. évfordulójára tervezett logóért 5000 dollár ütötte a markát annak az Ariana Cuvin nevű 19. éves tanulónak, aki egy erre kiírt pályázaton nyerte el az első helyet. A logó megtervezésére kiírt pályázat körülményei és értékelése azonban legalább annyira ellentmondásos a tervezőgrafikával foglalkozó szakmai szervezetek szempontjából, mint az egységes kanadai betűtípus, a Canada 150 története.

2014-2015 fordulóján ugyanis az akkori kanadai kormány pályázatot hiredetett az ország 150 éves fennállását szimbolizáló logó megalkotására – a pályázatban résztvevők potenciális köréből azonban eleve kizárta a hivatásos tervezőgrafikusokat, csak diákok számára téve lehetővé a részvételt. Kormányoldalról a döntést az indokolta, hogy a fiatalok jelentik az ország jövőjét, a kormányzat pedig így kíván számukra páratlan lehetőséget nyújtani, hogy ők is részesei lehessenek az ország fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett eseményeknek.

Példa a Kanada-logó használatára
Példa a Kanada-logó használatára
(Forrás: canada.pch.gc.ca)

A grafikusok ugyanakkor erősen bírálják a kormányzat hozzáállását: szerintük rossz üzenet a világ felé hivatásos szakemberek helyett diákokra bízni és nevetséges 5000 dollárral jutalmazni egy össznemzeti szempontból ilyen fontos alkotást egy olyan állami szervezet részéről, melynek csupán reklámra 7 millió dolláros költségvetése van. Úgy vélik, hogy a szellemi alkotások értékének kormányzati oldalról való ilyen mértékű leértékelésének beláthatatlan következményei lehetnek: a logóra kiírt pályázatot ezért egyenesen etikátlannak nevezték. Más kérdés, hogy a nyertes Ariana Cuvin a maga részéről valóban megtiszteltetésnek vette úgy a feladatot, mint a vele járó pénzjutalmat.

Mindenkinek úgysem lehet jó, mondhatnánk, mindenesetre mind a Canada 150 logo, mind a Canada 150 betűtípus – előzetes engedéllyel – hozzáférhető az érdeklődők számára.

Források

Federal budget 2015: Canada to spend $210M on 150th birthday party

Canada’s new national font was designed to include aboriginal languages

Canada 150 logo contest draws criticism from graphic design community

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 El Vaquero 2016. január 15. 22:30

Mindkettő modern, a logó nem rossz, de a betűtípus elég fantáziátlan és igénytelen. Ámbár a kerek számívek felemás vastagsága jól néz ki, meg vannak benne legalább ugráló számok és törtek, viszont az idézőjel túl szögletes. Az is igaz, hogy nem kenyérszöveghez szánták, hanem táblákra, címekre, de juharszirupzabálóéktól nem igaz, hogy nem tellett ki jobb. Azért egy 150 éves évfordulóra előrukkolhattak volna valami jobbal, legalább annak örömére, hogy még eddig nem fagytak oda a jávorszarvasokhoz.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X