nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csöndes Mikulás autista gyerekeknek

Milyen lehet autista gyerekként átélni a Mikulással és a karácsonnyal járó forgatagot? – Most külön jön a Mikulás az autista gyerekeknek több kanadai plázában.

nyest.hu | 2013. december 6.
|  

December elejétől, és főleg december 6. napján rengeteg plázában várja a Mikulás a gyerekeket. Sokszor praktikusnak tűnik a szülőknek, hogy míg egyikük a karácsonyi bevásárlást intézi, másikuk a gyerekekkel tolong, hogy azok megláthassák a Mikulást. Sokszor a szülőnek az agyára megy mindez... Vannak azonban olyan gyerekek és szülők is, akik el sem tudnak menni hasonló eseményre.

Ilyenek például az autista gyerekek, akik nem tudják elviselni a pláza zaját, a nyüzsgést. Így számukra a Mikuláshoz hasonló ünnepség könnyen kíméletlen tortúrává válhat: „Rossz volt nézni, ahogy néhány gyerek kezét a fülére tapasztva igyekezett elmenekülni a helyszínről” – mondja egy programszervező.  Ezért találták ki, és valósították meg az úgynevezett „Csöndes Mikulás” (Silent Santa) programokat Kanada több városában.

A plázákba is a kéményen keresztül érkezik?
A plázákba is a kéményen keresztül érkezik?
(Forrás: Wikimedia Commons / Clement C. Moore (1779–1863))

Ezek az alkalmak akkor vannak, amikor a pláza zárva van, így csöndes és üres, csupán a karácsonyi dekoráció világít, amely kimondottan hangulatossá teszi az eseményt. A programra előre lehet jelentkezni, így nem kell várakozni és tolongani. A Mikulás és segítői is alkalmazkodnak az autista gyerekek igényeihez. Nem beszéltetik őket erőszakkal, sőt, ők maguk sem beszélnek feltétlenül. A szemkontaktust is aszerint veszik fel, ahogyan azt a gyerekek igénylik.

Tracey Averynek 13 éves autista ikerfiai vannak. Elmondása szerint a gyerekek kétéves kora óta nem jártak hasonló eseményen. Most, egy évtizeddel később a gyerekeknek végre lehetőségük lesz lefényképezkedni a Mikulással.

Forrás

Silent Santa programs cater to children with autism

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X