nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bovaryné ő lenne?

Irodalmi hősökről alkot fantomképeket egy amerikai író és médiaművész. A The Composites elnevezésű Tumblr-oldalon közzétett rajzokat a szerzők leírása alapján, rendőrségi technológiát használva készíti el Brian Joseph Davis.

MTI | 2012. február 27.
|  

Hogy néz ki Daisy Buchanan A nagy Gatsbyből, Sam Spade A máltai sólyomból, Tess az Egy tiszta nőből, a Bovaryné vagy A tehetséges Mr. Ripley címszereplője, a Neurománc Finnje vagy a Lolita Humbert Humbertje? Természetesen minden olvasó fejében máshogy. Egy New Yorkban élő író és médiaművész azonban arra vállalkozott, hogy egy törvényszéki program segítségével a regényekben szereplő leírások és megalapozott feltételezések alapjánfantomképet készítsen a világirodalom egy-egy híres karakteréről.

A kész alkotásokat a Tumblr miniblogoldalon osztja meg az érdeklődőkkel, akiknek száma a The Composites február eleji elindítása óta gyorsan nő. Mint Brian Joseph Davis a BBC-nek elmondta, az első négy nap alatt hatezer követője lett a közösségi site-on.


A legtöbben a regények filmváltozatai alapján vizualizálják a karaktereket mutatott rá a művész, megjegyezve, hogy sokak felháborodottan reagáltak például a Jane Eyre Mr. Rochesteréről készült fantomképre, amely egyáltalán nem hasonlít a könyv 2011-es megfilmesítésében a szerepet alakító Michael Fassbenderre.

Egy szemtanú megváltoztathatja, kiegészítheti amit lát, ugyanúgy, ahogy egy író, és végső soron az olvasó is teszi ezt, amikor elképzel egy regénybeli alakot tette hozzá Brian Joseph Davis, aki úgy érezte, muszáj bevonnia a projektbe a nagyközönséget is, hogy megtudja, fantomképeihez hasonlóan látják-e a szereplőket vagy egészen máshogy képzelik el őket.

A médiaművész aki a BBC online videójához Lisbeth Salandert, a Millennium-trilógia egyik főszereplőjét is megrajzolta élvezi, hogy mennyire sokszínű az emberek reakciója. Emma Bovaryt például sokan a fantomképnél jóval szebbnek, hivalkodóbbnak képzelték el. Számos irodalomrajongó el is küldi neki kedvenc regényhőseit, hogy róluk is elkészítse fantomképét.

Brian Joseph Davis azt vallja, hogy az internet megmenti az irodalmat saját magától. A projektre érkező erős reakciók is azt bizonyítják, hogy az emberek teljesen új módokon akarják megtapasztalni az irodalmat, és erre rengeteg eszköz áll rendelkezésre hangsúlyozta az amerikai művész.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X