nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fehér, vagy vörösbort?
Bőrszín és borszín

Más hibáit mindig könnyebben vesszük észre – a kérdés az, hogy mikor érdemes ezeket szóvá tenni.

nyest.hu | 2014. július 30.
|  

Olvasónk, László annyira felháborodott, hogy egészen Székelykeresztúrról küldött levelet:

Ez tulajdonképpen nem kérdés, csak nem tudom, hol tegyem szóvá.

A Borászportál oldalon felteszik a kérdést:

Ön fehér, vagy vörösbort fogyaszt szívesebben!?

Na most, én úgynevezett „fehér ember” vagyok, vagy a borászok szerint mégsem, hiszen a vörös bort fogyasztom szívesebben? :)

Nos, egyfelől Lászlónak igaza van, ha a mondat értelmezése során szigorúan ragaszkodunk a helyesírás sugallta mondatszerkezethez, akkor az első tagmondat a vesszőnél véget ér, és emberre vonatkozóan a fehér leginkább a bőrszínnel kapcsolatban értelmezhető (legalábbis ha nincs polgárháború a fehérek és a vörösök között). Persze nyilvánvaló – vagy ha valaki számára nem lenne nyilvánvaló, László szmájlival is jelzi –, hogy olvasónk pontosan érti, miről is szólna a mondat.

Mi köze a bőrszínnek a borízléshez?
Mi köze a bőrszínnek a borízléshez?
(Forrás: Wikimedia Commons / HelenOnline / CC BY-SA 3.0)

Először is, a vessző teljesen felesleges, hiszen nem tagmondatokat, hanem szószerkezeteket (ez esetben igen egyszerű, egyszavas szerkezeteket) rendelünk egymás mellé, és ilyenkor a vagy (és stb.) elé nem írunk vesszőt. A mondatban a vörösbor helyesen van írva, de ehhez hasonlóan egybeírandó lenne a fehérbor is. Márpedig ha olyan összetételeket rendelünk egymás mellé, amelyeknek egyik tagja azonos, és ezért elhagyjuk (szakszóval: elliptáljuk), akkor az elhagyott tag helyére kötőjelet írunk: fehér- vagy vörösbort (hasonlóképpen borkedvelők és -rajongók). A kérdés tehát helyesen írva így nézne ki:

Ön fehér- vagy vörösbort fogyaszt szívesebben?

Olvasónknak tehát igazat adunk abban, hogy a mondat helyesírása hibás, ugyanakkor azt tanácsolnánk neki, hogy ne akadjon fenn ilyen apróságokon. Először is, könnyen lehet, hogy nem is helyesírási hibáról, hanem elütésről van szó: végül is az eredeti és a javított változat között csak annyi a különbség, hogy egy kötőjel került a vessző helyére. Nem érdemes kötözködni azért sem, mert ilyen hibákat bárki bármikor elkövethet: lám, olvasónk is külön írta: vörös bor – holott a szabályzat itt egybeírást ír elő. Harmadszorra pedig érdemes olvasónknak elgondolkodnia, miért is kell a vörösbor, fehérbor szerkezeteket egybeírni, miközben például a szemantikailag hasonló fehér kenyér, barna kenyér, fekete kenyér, fehér bors, fekete bors stb. külön írandó. A szabályzat 107 b) pontja azt mondja ki, hogy az ilyen „minőségjelzős” szerkezeteket akkor írjuk egybe, ha „tagjainak együttes jelentése más, mint az előtag és az utótag jelentésének összege” – bármit is jelentsen ez, a fenti példák esetében körülbelül egyforma mértékben érvényes. Hát lehet egy ilyen szabályozást komolyan venni?

Végül egy tanács arra vonatkozóan, hogy az ilyen eseteket László hol teheti szóvá. Természetesen ilyen esetekben mindenképpen ahhoz érdemes fordulni, aki a hibát elkövette. Ha tehát a hibát a Borászportálon találta, akkor hozzájuk célszerű fordulnia. Javasoljuk azonban, hogy ilyen esetekben mindig gondoljuk meg, hogy a hiba valóban annyira zavaró-e (más olvasókat zavarhatja-e annyira), hogy érdemes a figyelmeztetéssel, illetve az illetékeseknek a javítással időt tölteniük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X