nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betűket oszt a Google

Közelebb hozni a webes tipográfiát a nyomtatott anyagok színvonalához: ez a célja annak az új Google-projektnek, ami ingyenes betűtípusokat kínál.

IT café, Barna József | 2010. május 25.
|  

A Google a héten egy olyan új projektet indított, amely szabad licencelésű, minőségi betűtípusokat biztosít ingyen a webes fejlesztők számára. A betűtípustárban, a Google Font Directoryban első lépésben 18 nyílt forrású betűkészlet érhető el, ezek mindegyike az internetvállalat megrendelésére készült.

A projekt célja az, hogy közelítse a webes tipográfia színvonalát a nyomtatott anyagokéhoz, amire kétségtelenül szükség is van, hiszen ma az internetes megjelenés jóval „fapadosabb”. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a weboldalak tervezésénél alapvetően arra a néhány „webbiztos” betűtípusra támaszkodhatnak csupán a fejlesztők, melyek minden platformon elérhetők. Általában ha e szerény lehetőségeknél látványosabb megoldásra van szükség, grafikát vagy Flasht használnak.

A helyzet megoldása lehet az, ha a weboldal megjelenítéséhez szükséges betűtípusokat a böngésző le tudja tölteni, hiszen így garantálható lenne, hogy minden számítógépen a dizájner szándéka szerinti fontokkal és tipográfiával legyen látható a szöveg. A CSS a betűtípusok letöltését már régóta lehetővé teszi a @font-face szabályon keresztül. Az, hogy ez a megoldás mégsem terjedt el – holott például az Internet Explorer már az 5-ös verzió óta támogatja –, elsősorban annak köszönhető, hogy a minőségi betűtípusok általában nem használhatók fel szabadon.

Ezen akar változtatni a Google az új projekttel. A most hozzáférhetővé tett, szabadon felhasználható betűtípusokat a vállalat szerverei tárolják, ezeket innen lehet letölteni a Google Font API-n keresztül, amely a weboldal által kért betűtípusokat megfelelő formátumban küldi el az oldalra látogató felhasználó böngészőjének. Egyelőre a betűtárban 18 nyugat-európai (Latin-1 kódú) betűkészlet található, de több karakterkódolást is támogatni fognak.

A megoldás velejárója, hogy extra adatforgalmat generál, hiszen a böngészőnek adott esetben több betűtípust is le kell töltenie a Google szervereiről. A vállalat szerint azonban ez nem okoz látványos lassulást a megjelenítésben, és idővel – ha az API elterjed – a böngészők a cache-ből töltik majd be a fontokat. Egyelőre a rendszer Chrome, Firefox, Safari, Opera és Internet Explorer alatt használható, azt böngészője válogatja, hogy az oldal a betűk letöltése után jelenik csak meg, vagy helyettesítő fontokkal már az előtt is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X