nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszélgetés a tehetségről

A tehetség a téma az Örkény Színház „Széljegyzet” című beszélgetéssorozatának következő állomásán; a január 27-i program vendége Czeizel Endre orvos-genetikus és Örkény Antal szociológus.

MTI | 2013. január 21.
|  

A következő, harmadik Széljegyzet-beszélgetés témája az Örkény Színházban a tehetség; Elvegyülni és kiválni – az egyedi (zseni vagy deviáns) és a közösség címmel tartanak beszélgetést Peer Gynt című előadásuk kapcsán január 27-én, vasárnap 16 órakor  közölte a színház az MTI-vel.

Van-e összefüggés a tehetség és a deviancia között? Milyen szerepet játszanak a gének és a környezet? Elég a tehetség, vagy kitartás és munkabírás is szükséges? Mi az oka a tehetségek gyakori lelki bántalmainak? Miért válnak olykor a zseniális szellemi vezérek zsarnokká? Könnyű-e különlegesnek lenni? – Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről beszélget a Széljegyzet következő részében Bíró Kriszta Czeizel Endrével és Örkény Antallal.

Henrik Ibsen Peer Gynt című drámáját 2012 márciusában mutatta be az Örkény Színház Ascher Tamás rendezésében, a címszerepet Polgár Csaba játssza. Az előadásban Ase szerepében Kerekes Éva, Solvejgként Szandtner Anna látható.

Az Örkény Színházban január végén-február elején utoljára láthat a közönség két produkciót is. Január 22-én, kedden este tűzik utoljára műsorra a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című összeállítást, amely Örkény István egyperces novelláiból készült. A produkció a magyar kultúra napja alkalmából látható.

Utoljára játsszák február 5-én a Tarelkin (halála) élete című darabot is. Az előadást Mácsai Pál rendezte, főszerepeit Debreczeny Csaba, Epres Attila és Vajda Milán játssza. Szuhovo-Kobilin 1869-es komédiája szemtelen társadalmi szatíra és lidérces látomás a vérszemet kapó közszolgai hatalomról. A hiányzó láncszem az orosz realizmus és szürrealizmus között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X