nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszédstílusunk elárulja, kihez állunk közel

Harmonikusan élő párok utánozzák egymás nyelvét, így a nyelvi hasonlóságokból egy kapcsolat harmonikusságát is meg lehet ítélni.

nyest.hu | 2010. október 7.
|  

Az egymással nagyon jó és közeli kapcsolatban élő emberek automatikusan elkezdik egymás beszédstílusát utánozni. Ennek a jelenségnek az angol neve „Language Style Matching” (LSM), ami a beszédstílusok egymáshoz illeszkedésének a jelenségét jelöli. A nyelvi stílusok hasonlósága változik a párok kapcsolatának minőségével – írja összefoglalójában a sify news cikke.

Amerikai kutatók diákok dolgozatainak vizsgálatával kezdték a megfigyelésüket, ahol azt tapasztalták, hogy a feltett kérdés stílusa mennyire hat ki a rájuk adott válaszok stílusára. Hivatalos stílusban feltett kérdésre komoly hangvételű dolgozatokat kaptak, a könnyed stílusban megfogalmazott kérdésekre pedig szlenges írásokat kaptak a kutatók.

Ez a jelenség az élő beszédben is megfigyelhető. Egy párbeszédben az emberek másodpercek alatt elkezdik utánozni egymás beszédstílusát. A kutatók ezt a hipotézist híres párok levelezésén is tesztelték. Jung és Freud hét éven át levelezett heti rendszerességgel, és szóhasználatuk – még a névmások és elöljárók esetében is – jól tükrözte mindenkori kapcsolatuk minőségét. Ugyanerre a következtetésre jutottak két híres költőpáros – Elizabeth Barrett és Robert Browning, illetve Sylvia Plath és Ted Hughes – verseinek elemzéséből is.

Az amerikai kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a párok beszédstílus-hasonlóságát mennyire lehet felhasználni a kapcsolat harmonikusságának megítélésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X