nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Baromfi boltban

Általában azt szoktuk mondani, hogy nem okoz félreértést a helytelen írásmód. Most viszont...

nyest.hu | 2014. október 29.
|  

Még ma is sok általános iskolás nyelvtankönyv terjeszti azt a tévhitet, hogy a rossz helyesírás elsősorban azért probléma, mert a helytelenül írt szavak, mondatok félreérthetőek, veszélyeztetik a kommunikáció sikerét. Mindennapi helyesírás című sorozatunkban hétről hétre azt mutatjuk meg, hogy milyen sok helytelenül írt szöveg vesz körül minket. Azt viszont ritkán tapasztaljuk, hogy ez bármiféle megértési nehézséget okozna. Egészen mostanáig...

Arról is írtunk már, hogy az extrém módon helytelen, rengeteg betűcserét tartalmazó szövegeket is viszonylag flottul tudjuk olvasni, ennek pedig az az oka, hogy így működik az elménk: automatikusan helyreállítunk, javítunk. Ezen a feliraton – amit ismét Nórának köszönünk meg – nehezen tájékozódunk el...

Baromfi boltban
Forrás: nyest.hu

Kérdéses számunkra, hogy mit akarhatott mondani a költő a feliratkészítő. Az üzenet a maga művészi tömörségében nagyon is titokzatos: A baromfiboltban várjuk szeretettel? Vagy esetleg: Van baromfi a boltban, várjuk szeretettel? A két esetben nem ugyanaz az új információ, a hír, amit közölni akar a kiíró. Szerencsére egyébként nem nagy a vész, a baromfiboltba lépve nagy meglepetések nem érhetik az embert.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 hun 2014. október 30. 20:22

a kommunikáció, azaz az értekezés, korlátja a nyelvi közeg, annak szerkezete, felépítése, fogalmi lefedettsége és elemeinek átkötöttsége, hangtani áthallósága stb. ben mutathatja meg magát. moga umitati maga.

de itt nem helytelenül írt szavak voltak miatt volt nemvolt sikeres kommunikáció az a

1. nemteljes/kiegészítetlen mondat, mivel

baromfi nem 'várjuk' többes szám egyes személy

megoldás:

ige hiányzik az egyes számú baromfi hez: pl. van

vagy mutatószó a baromfiboltbanra: pl. ez, eme, ezen, ezitten, emebbena, emezembe

1 Sultanus Constantinus 2014. október 29. 08:54

"Még ma is sok általános iskolás nyelvtankönyv terjeszti azt a tévhitet, hogy a rossz helyesírás elsősorban azért probléma, mert a helytelenül írt szavak, mondatok félreérthetőek, veszélyeztetik a kommunikáció sikerét."

Én ezt egyáltalán nem nevezném tévhitnek. Ha ritka is az ebből adódó félreérthetőség, épp ez a cikk bizonyítja, hogy előfordul, és innentől kezdve már nem tévhit, amit állítanak.

Információ
X