nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új-Zélandon nő az őslakosok kultúrájának presztízse

Egy új felmérés szerint az új-zélandiak egyre nagyobb része támogatná az országban őshonos maori nyelv kötelező oktatását.

nyest.hu | 2010. augusztus 23.
|  

Új-Zéland maori őslakosai örülhetnek: nyelvük oktatását egyre több európai származású új-zélandi is kötelezővé tenné. Az ország lakosságának nagyjából 15 százalékát teszik ki a maorik, akiknek egy ötöde ma is beszéli az ausztronéz nyelvcsaládhoz tartozó maori nyelvet. 1987-ig csak az angol volt hivatalos nyelv Új-Zélandon, de azóta a maori is annak számít, így hivatalos ügyekben is lehet használni, például a bíróságokon.

A hivatalos státusz azonban még nem jelenti automatikusan, hogy minden minden új-zélandi diák tanulja is a maori nyelvet. Egy új felmérés viszont azt találta, hogy ma már az új-zélandiak 38 százaléka támogatná a maori nyelv kötelező oktatását – jelenti a Radio Australia egy híre.

A maori nyelv nyelvügyi biztosa szerint 20 évvel ezelőtt ez az arány még csak 12 százalék lett volna, ami nagyjából csak magukat a maorikat jelentette volna. A legjobb új-zélandi magániskolákban már évek óta kötelező a maori nyelv, és az őslakosok kultúrájának presztízse folyamatosan emelkedik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X