nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Oktatói Hálózat állásfoglalása a Schmitt-ügyben

Schmitt Pál doktori címének visszavonását követeli az egyetemi oktatókat tömörítő szervezet.

nyest.hu | 2012. március 29.
|  

Időközben a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa ügy döntött, hogy Schmitt Pál doktori címét visszavonják.

Az Oktatói Hálózat állásfoglalást adott ki Schmitt Pál plágiumügyében. Az egyetemi kutatókat és oktatókat tömörítő szervezet szerint az ügyben felállított tényfeltáró bizottság jelentése megcsúfolja a tudomány erkölcsi normáit és semmibe veszi a szerzői jogokat. Mivel a jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a dolgozat plágium eredménye, hiába hárítja a bizottság a felelősséget az egyetemre, felszólítják a Semmelweis Egyetem rektorát, hogy indítsa meg a Schmitt Pál doktori címének visszavonását célzó eljárást.

Az állásfoglalás teljes szövege:

Mi, az Oktatói Hálózat tagjai, egyetemi oktatók és kutatók, tiltakozunk a Schmitt Pál disszertációjának ügyében felállított Tényfeltáró Bizottság 2012. március 28-án nyilvánosságra hozott jelentése ellen. A jelentés megcsúfolja a tudományos közélet elemi erkölcsi normáit és eljárási szabályait, fittyet hány a tudományos  minősítés szempontjaira, valamint a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmére, és ezzel súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány és a magyar felsőoktatás tekintélyét, megrendíti azok morális alapjait.

A jelentés nyilvánosságra hozott összefoglalójából minden kétséget kizáróan kiderül, hogy a dolgozat plágium, ám a Tényfeltáró Bizottság az általa felsorolt tényekkel ellentétes következtetésre jutott. A jelentés a doktori eljárást – hiányosságai ellenére – formailag megfelelőnek minősíti, a szerzőt nem marasztalja el a súlyos plágiumért, és a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítja.

Így a Tényfeltáró Bizottság állásfoglalása ahelyett, hogy megerősítené a plágiumra vonatkozó morális és jogi normáinkat, még jobban aláássa azok tekintélyét. A plágium és a plágium eltussolása is ugyanannak az erkölcstelen, jog- és tudományellenes mentalitásnak a kifejeződése, amelyet oktatóként, kutatóként és állampolgárként is a leghatározottabban elutasítunk.

A plágiumot politikus követte el, és ehhez egy egyetemi oktatókból álló bizottságtól kapott most menlevelet; ezért súlyosan felmerül a gyanú, hogy a bizottságot politikailag befolyásolták, ami az egyetemi autonómia megsértését jelenti.

Mivel a Tényfeltáró Bizottság jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy Schmitt Pál doktori disszertációja plágium, felszólítjuk a SOTE rektorát, dr. Tulassay Tivadart, hogy a magyar tudomány és az egyetemi autonómia védelmében a mai napon kezdeményezze Schmitt Pál doktori címének visszavonását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X