nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az idegenek lenyúlják az időt! Sci-fi a kilencedik kerületből!
- ksz - | 2016. december 1.
|  

Még nyáron kaptuk ezt a képet, amit Budapesten, a kilencedik kerületben fotózott egy, az ismeretlenség homályába burkolózó olvasónk. (Lehet, talán maga is idegen?)

Érdekes, ahogy a képen látható szerkezet – időmérő! – alkotója kerüli a bevett óra szót. Képünkön a már a negyedik(!) időmérő látható. 

Az idegenek lenyúlják az időt! Sci-fi a kilencedik kerületből!
Az idegenek lenyúlják az időt! Sci-fi a kilencedik kerületből!
Amit a nyelvi szocializációról tudni érdemes A szülő szerepe a nyelvi szocializációban

Mitől függ, hogy a kisgyermeknek milyen lesz a kommunikációja a későbbi életszakaszokban? Mi segíti a gyermek nyelvi fejlődését a felnőtt részéről? Mi az a nyelvi szocializáció és milyen kihatással van az ember életére? Cikksorozatunkban ezúttal ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk a kezdeti nyelvelsajátítástól egészen az iskoláskori nyelvi szocializációig.

Betegség és rontás boszorkányperekben „Te ettél
meg engem,
gyógyíts meg!”

Milyen kártételeket tulajdonított a falu boszorkányának a falu közössége? És hogyan fejezték ezt ki?

LEITERJAKAB A doboz, ami kell is meg nem is

Egy doboz, ami a magyar fordító szerint baromira nem is kéne az amerikai kémeknek. Pedig amúgy de. Bónusz véleményes, némi kihívással fűszerezve a szinkronszínész számára.

Finnugor régészeti kultúrák „A sápadt árja lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

A bronzkori Nyugat-Szibéria ura a Szintastai régészeti kultúra népessége volt. Északi határaikon élő ugor őseink csak lesték magas tudományukat.

Nyelvjárások határon innen és túl A' autentikus palóc

Ahogy minden természetes nyelv, úgy a magyar nyelv is többféle változatban él. Az egyik ilyen változat a palóc nyelvjárás, ami többféle változatra tagolódik.

LEITERJAKAB Ki írta a Wendy's-t?

A pénisz helyett a vibrátor nyilván alkalmazható egy csomó szituációban, de a fordítás pont nem tartozik ide. Illetve akár fordítás közben is alkalmazható, csak akkor úgy járhatsz, mint a Jóbarátok fordítója.

Levelek a Középnyugatról Tegyük Amerikát újra naggyá?

Trump kampányának hívószavai gyakran kimondatlanul is a fehér többséget célozták. Ami az egyik embernek dicső múlt, a másiknak kegyetlen elnyomás...

Elhunyt Jevdokija Rombangyejeva

2017. január harmadikán távozott az élők sorából az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész.

Ékes betűk 4. Mellékes mellékjelek

Mellékjelek, amik már nem is mellékjelek. A mellékjelek több ezer éve megjelentek, eredetileg a G és a kis i is mellékjeles betűként kezdte pályáját.

A sztenderd és ami mögötte van

A standard vagy sztenderd a gyakori használat ellenére nem éppen a legegyértelműbb terminus a nyelvészetben. Olyannyira nem, hogy mind a mai napig jogosan tehetjük fel a kérdést: vajon mi is az a sztenderd?

A nyelvész majd megmondja Hiszek benne, mert semmi értelme

Csuklás, tüsszentés: miért kapcsolódnak ezekhez a mindennapi jelenségekhez hiedelmek? Honnan erednek ezek a nyelvben jól kifejeződő babonák?

LEITERJAKAB Finom füllentés az elfenekelés helyett

Félreérti a feminizmust a fordító, aki finom füllentést fordít félre a fenekelés helyett.

Ékes betűk 3. Farkak erre, farkak arra

Sorozatunknak ebben a részében további mellékjelekkel találkozunk: erre, arra irányuló farkakkal, valamint egy hullámvonallal, ami akár ugyanazt is jelentheti, mint az egyik farok.

LEITERJAKAB Sírás-rívás

Részben azért sírunk, mert még mindig maradtak félrefordítások a Jóbarátokban, részben meg azért, mert pont ezt a sírás-témát rontotta el most éppen a fordító.

Spektrumon innen és túl Mit vegyünk egy autistának Karácsonyra?

Bár a kérdés értelmetlen, azért érdemes megnézni, milyen kihívásokkal kell számolniuk autista embertársainknak és hozzátartozóiknak.

Levelek a Középnyugatról Közbeszéd és identitás, avagy a republikánusok esete a nyilvános vécével

Miért dobták be a republikánusok a köztudatba a nyilvános vécé témáját?

LEITERJAKAB A gengszter, akinek elhunyt édesanyja Észak-Karolinába költözött

Bizony előfordul, hogy az eredeti szövegben olyasmivel találkozik a fordító, ami egyszerűen nem felel meg a tényeknek. Vajon ilyenkor mi a teendő?

Lust in translation A fordító ajándéka,
avagy mit adott a pap Júliának?

Hol is lehetne érdekesebb egy fordítási probléma, mint éppen egy olyan mű kulcsmondatában, mely éppen a megértési és fordítási nehézségekről szól?

Karácsonykor egyen hungarikumot!

A keresztény kultúrkör karácsonyi szokásainak fontos eleme az ünnepi menü, amely minden nemzetnél más. Vajon mi, magyarok eszünk-e karácsonyra hungarikumokat?

Ékes betűk 2. Jobbra dől, meg balra dől

A latinbetűs írásokban majdnem annyiféle mellékjel van, ahány betű. Kiderül, micsoda szoros kapcsolat van a hajtott ékezet és egyfelől az etimológia, másfelől a farmernadrág között.

LEITERJAKAB Mento a srácoknak

Nem elírás, tényleg mento. A srácoknak. Mert ennek van értelme. A Jóbarátok szinkronfordítója szerint.

Kenny Baker a Star Wars Kevin Baconje? Minden film happy enddel zárul?

Melyik szereplő és melyik színész a központi figura ebben az univerzumban? Tényleg igaz, hogy minden blockbuster happyenddel zárul?

Figyeljük a közösségi médiát!

Hogyan jelenik meg a közösségi médiában egy márka? Lehetséges-e pusztán valakinek a nyelvi megnyilatkozásai alapján megállapítani a demográfiai jellemzőit?

Száz éves a magyar újlatin!

„...szerény nézetem az, hogy az eddigi latin alappal bíró kísérletek mellett az enyém se fölösleges, sőt egyenesen hézagpótló lesz a nemzetközi nyelvek irodalmában és egyedül tarthat teljes mértékben igényt az újlatin elnevezésre.”

Ékes betűk Pont, pont, vesszőcske

Folytatjuk írástörténeti sorozatunkat, a görög betűk és mellékjelek, az idézőjelek és az ábécé-rend kialakulása után most a latinbetűs írások mellékjeleiről lesz szó. Először is a magyar írásban használt háromféle ékezetről.

LEITERJAKAB Kuzinom, Sickly

Annyiszor mondtuk már, hogy a tulajdonnévnek gondolt nem is tulajdonnevek a kedvenceink, hogy valószínűleg már unjátok. No de higgyétek el, tudunk még újat mutatni ebben is! És bónusz gyanánt nem mellesleg szolgálunk még két másik csodával!

Sznobok a berekben

A sznobok vajon kutyabőrös nemesek vagy őket majmoló emberek, esetleg cipészek? Nancsi néni konyhájából Cambridge-be jutván mindenre fény derül.

Levelek a Középnyugatról Csak azért, mert piréz vagyok – mi fán terem az identitáspolitika?

„Csak azért szavaztak Obamára, mert fekete.” „Clinton egyetlen előnye, hogy nő.” „A zsidók általában balra szavaznak.”

Pár dolog, amit tudnod kell mielőtt elveszik a gépek a munkádat

Miért lesz a gazdag még gazdagabb? Miért növekszik az átlagosnál sokkal jobban az éllovas cégek termelékenysége és profitja? És miért vesztik el az emberek a hitüket abban, hogy beleszólhatnak a politikai döntésekbe?

Még több cikk a nyestről...
Információ
X